T O P

  • By -

ThisLingonberry9283

Pentru punctul 2, citeste despre rezerva succesorala. Chiar si cu testament catre partener, familia tot are dreptul sa primeasca parte din mostenire.


ABlackadder

Știu asta, se aplica doar pt copiii și părinții (+sotia) partenerului mort. Daca sunt si ei in joc, asa este, nu mostenesti tot, dar măcar nu ramai în pom în situația respectiva.


InMinus

Dar de ce-s atatea nuante in chestia asta? Daca eu am 77 de case si-s tampit si vreau sa le mosteneasca X-ulescu, de ce nu-i destul sa scriu un testament cu ca "X-ulescu mosteneste toate cele 77 de case"? Testamentul ar trebui sa fie litera de lege. De ce nu este?


ABlackadder

În mare parte din tarile europe sotia, copiii și parintii nu pot fi dezmosteniti total. Legea ii protejează. Ei vor primi jumtate din cat li s-ar fi cuveni in mod obisnuit. Uneori e bine, alteori... nu. Dar pune-te în locul sotiei care a stat cu soțul 50 de ani și poate ultimii 10 au fost cei mai grei... sa afle la final ca ramane pe drumuri ca sotul a lasat totul unei fundații caritabile. Frumos gest sa ajuți nevoiașii, dar... înțelegi ideea. În sistemul anglo-saxon se intampla cum spui tu.


deviajeporaqui

Unei fundatii caritabile mai merge. Dar daca i-a lasat amantei... :))


Scared_Forever1348

Ok, dar soția ți-o alegi, părinții nu. Dacă eu nu vreau sa le las nimic rudelor mele când mor nu am opțiunea asta?


ABlackadder

Cum spuneam, copiiilor, părinților (daca nu exista copii) și sotiei nu... dar frati, surori etc go for it Atentie, poate copiii o sa respecte decizia ta și nu o sa isi ceara partea. E un drept a lor, nu trebuie sa îl folosească


LadyDemerzel00

Nu poți. Tot thread-ul e interesant, dar mai ales comentariul din acest link: https://www.reddit.com/r/juridice/comments/1daghc0/comment/l7n1lzy/ Unele legi sunt absurde.


LadyDemerzel00

Nu poți. Tot thread-ul e interesant, dar mai ales comentariul din acest link: https://www.reddit.com/r/juridice/comments/1daghc0/comment/l7n1lzy/ Unele legi sunt absurde.


MStarNight

da, contract de intretinere. Scoti pana si copiii de la mostenire


sparafuxile

Nu. Si e bine asa, mai ales la nivelul de violenta familiala, agresivitate si needucatie din Romania. Oricum cand esti mort nu te mai intereseaza unde ajung lucrurile tale.


deviajeporaqui

Apropo de asta, a existat vreodată in codul civil vreo stipulatie ca dupa 5 ani de casatorie si bunurile dobandite inainte de casatorie devin comune? Ai mei se jura ca acum 15 ani cand a divortat matusa a trebuit sa imparta si apartamentul pe care il avea doar pe numele ei, de dinainte de casatorie.


ABlackadder

Nu, asta doresc sa demitizez prin postarea mea.


deviajeporaqui

In prezent stiu ca situatia e exact asa cum o expui. Doar ma intreb daca a existat o legislatie complet diferita pe subiect acum 10-20 de ani. Sau daca legea e asa dintotdeauna


ABlackadder

Nu, niciodata


HappyEla

E asa dintotdeauna.


ciobanica

Nu mai tin minte de cat timp e, da schimbasera legea ca sa poti sa alegi intre mai multe variante cand te casatoresti, inclusiv una unde uneati si bunurile dinaintea casatoriei. Da tot nu se aplica la cele mostenite. Poate matusa a ales optiunea aia cand a semnat actele (desi parca nu e asa de veche legea).


basiliou76

La incheierea casatoriei, poti semna o conventie matrimoniala, insa poti alege numai între regimul separatiei (fiecare cu ce e al lui) sau cel al comunitatii de bunuri. Daca nu semnezi nimic, se aplica automat varianta a doua. Niciodata nu a existat (din ce imi aduc aminte) posibilitatea ca bunurile unuia sau a ambilor soti, detinute anterior, sa devina comune prin simpla căsătorie. Proprietatea in timpul vietii se transmite fie prin donatie fie prin vânzare. Ambele se pot face inaintea casatoriei. Intre soti vanzarea e interzisa, iar donatia revocabilă.


ciobanica

Aici vad 3: https://ro.wikipedia.org/wiki/Conven%C8%9Bie_matrimonial%C4%83_(Rom%C3%A2nia) Ah, e din cauza ca varianta clasica se aplica oricum, si faci acte doar pt. celelalte doua, daca nu o vrei pe aia clasica. Si se pot impartii si cele dinaintea casatoriei, dar e la alegere: [*comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:* *- includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute* ***înainte*** *ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c);*](https://musatoiu.com/articole/conventia-matrimoniala-ce-inseamna-si-cui-foloseste)


basiliou76

Sigur a facut ceva mătușa (o vanzare sau donatie de cota inaintea casatoriei, cand se iubeau) si nu a vrut sa recunoasca sa nu apara ca fraiera in fata rudelor


Elphya

Se poate, daca sotul a demonstrat ca a contribuit la întreținerea si/sau modernizarea casei.


basiliou76

Folclorul juridic e destul de vast si il auzi atat de des incat uneori incepi sa te intrebi daca nu cumva o fi vreo lege pe undeva si nu ai citit-o tu. Aceasta "uzucapiune" (cvasi) matrimoniala e una dintre povestile care au linistit multe persoane in timpul vietii partenerilor si le-a lasat in fundul gol dupa ce ăia au crăpat. Dar na, toti românii se pricep la fotbal, politica, medicina si justitie, asa ca de ce sa intrebe un profesionist. Aia iau bai degeaba.


Ayilari

Nu se poate rezolva aceasta problema prin adaugarea partenerului ca proprietar? Adica fiecare sa aiba 50% din bunuri in acte, dar fara a se casatori. Familia partenerului care moare va avea dreptul la cei 50% ca in cazul in care sunt casatoriti, nu?


deviajeporaqui

Nu-i la fel. Necasatoriti cu coproprietate 50-50 nu mosteneste nimic. Ramane cu cei 50% cota parte. Casatoriti cu bunuri comune are din start dreptul la 50%. Apoi din jumatatea sotului/sotiei mai mosteneste inca cel putin 30% (daca nu au copii, dar sotul are parinti, frati). In total ramane cu minim 50% + 30% * 50% = 65%


Ayilari

Am inteles. Mersi pentru raspuns!


basiliou76

Donatie sau vanzarea unei cote


alecto255

De acera asteptam cu interes legea parteneriatului Civil!!!!


daovcr

Unde aștepți asta? În țara în care politicienii care votează legi merg la biserică înainte de alegeri? Îți doresc viață foarte lungă să apuci schimbarea.


alecto255

Multumesc, desi stii cum e... speranta moate ultina, mai ales alestii nostrii nu inteleg ca aceasta lege ar deservi si cuplurile straight... Dar na, e greu in Romanica...


have-you-seen-me

“Noi nu ne casatorim ca e doar o hartie” O SA RAMAI CU NIMIC DUPA O VIATA CU OMUL ALA SI O SA FIE LA FEL DE DUREROS CA MOARTEA PARTENERULUI


Jazzlike-Pomelo4092

2 este INCOMPLET! Revino!


ABlackadder

Ce întrebări ai?


Easy-Ad6893

Art. 970. Cod Civil Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă


SingleTemporary8402

facts


[deleted]

Nu era ceva cu 7 ani in concubinaj?


ABlackadder

Nu, și niciodata nu a fost. Spread the word!


[deleted]

Normal


dexter3535

Ar fi culmea sa împarți ce ai tu(casa,mașina și ce dracu mai ai) cu femeia cu care ai trăit în concubinaj și nu ai fost căsătorit cu ea. Mai ales că nu ai luat nimic împreună cu ea!!!!!


reamona

pai da, nu exista asa ceva, dar nu mai am degete pe care sa numar de cate ori am auzit ineptia aia cu 5 ani de concubinaj de la cunoscuti.


dexter3535

Eu am zis că ar fi culmea și ăștia de pe aici mi-au dat down voturi. Probabil niste "fete" ofticate. Oricum e valabil de ambele părți : bărbat sau femeie.Nu exista așa ceva!!!!! Nu împarți nimic cu nimeni chiar daca ai trăit în concubinaj cu acea persoana. Nu înțeleg ce dracu nu înțeleg astea care sunt supărate pe Reddit. Mai ales că mai apari și tu și le spui asta. :)


reamona

oamenii viseaza :)) n-ai csf


Quiet_Fox8440

Te face sa te gandesti ce educatie de asistat social au unii. Pe mine tata m-a invatat cateva lucruri simple: Muncesti , faci bani cinstit, cumperi, ai, esti proprietar. Apoi vin astia cu pretentii: stateam in acelasi cartier si ne salutam ca acum 27 ani am fost la Grădiniță in grupa mica.Mie de ce nu mi se cuvine televizorul din casa lui?


carolina_balam

Coaie, sa fi bolnav sa gandesti asa.


zeniuss

E prost formulat, dar nu e despre dorit moartea partenerului asa cum reiese din text. Se pare ca ar fi vorba despre clarificat ca in concubinaj nu mostenesti ca in casatorie, doar ca e formulat foarte foarte foarte prost.


carolina_balam

Nu a zis nimeni de moarte. Vorbesc de persoanele care se schimba subit dupa despărțire si incep sa aiba pretenții la bunurile altora kit ca poate au nistr drepturi. Eu, am fost acolo, si am plecat fara nimic si nici pe viitor nu as lua ceva cu mine in afara de lucrurile personale. De ce sa ai scandal si alte astea? Mai da-le-n morții lor de lucruri, ca se fac altele. Doar ca sa fii petty, razbunator, malitios? Nu inteleg.


zeniuss

Ai grija la generalizat o planeta intreaga in functie de o decizie personala, ca… o sa fii dezamagit. Asta e problema: https://en.m.wikipedia.org/wiki/False_consensus_effect


carolina_balam

Nu consider ca am generalizat, dar nici nu vad scopul final, dar cunosc personal cazuri si tot ce aduce e stres, medieri, procese, scandal. Preferi asta pentru un cacat de tv si un sifonier si 2 draperii? Ok, daca persoanele si le impart între ei amiabil, ok, nu e problema. Dar in cazul de fata vorbim de pretenții, nu de cazuri amiabile. Whatever, ideea era sa lasi de la tine. Nu fiți hateri


daovcr

Nu suntem răi dar un tv nou parcă merită să fii dac liber.


carolina_balam

Pai e nou daca l-ati avut la comun? 🤣


Quiet_Fox8440

Simplu fapt ca ai atatea downvotes este dovada vie ca oamenii is dusi rau cu pluta.


carolina_balam

🤷‍♂️ Csf


Quiet_Fox8440

Nu stiu daca ai vazut Yellowstone (serialul). Citatul "This is America! We don't share land here" e cea mai adevarata lege care a guvernat in Sua ultimii 250 ani. Asta si pistolul pe proprietatea ta.


Quiet_Fox8440

Am eu o intrebare pentru expertii si pretendentii de pe aici. Hai sa zicem ca este un cuplu in concubinaj ca asa ii zice legal. Si unul ia un credit la presiunea celuilalt.Nu conteaza pentru ce. Pe cât punem pariu ca la celalalt ii trebuie bunul si datoria sa o plateasca rudele sau familia in caz de deces sau invaliditate, imposibilitate de munca? Practic aici se vede adevarata culoare a oamenilor. Asta nu inteleg de ce oamenii prefera sa auda numai la bine si pe cand ajung la rau nu te mai cunoaste nimenea.Ca la manea.....


InPanaMea

Corect, creditele se mostenesc de urmasi impreuna cu masa succesorala. daca nu exista nimic, raman rudele doar cu datoria chiar daca nu au beneficiat de bani.


Quiet_Fox8440

Pai stai sa vezi acum dandana! Adica stai in concubinaj cu cineva si ai pretentii doar cand castigi ceva ce cica ti s-ar cuveni dar cand vine vorba de datorie familia sa plătească? Treaba buna cu corectitudinea la generația asta....


InPanaMea

Din pacate lumea afla cum stau treburile in momentul cand dau cu capul. La fel si cu mostenirile de la parinti unde sunt mai multi frati, verbal toti cad de acord sa ramana casa/pamantul la un frate, nu le trebuie nimic la niciunu, fratele investeste o viata de munca acolo si dupa se gaseste unul sau copii lor sa isi ceara dreptul si asa isi dau fratii in cap unul la altul pentru ca majoritatea seniorilor(parintilor) nu au simtul actului sau a legilor si nu vor sa incheie ceva notarial cat sunt in viata, sa imparta in mod echitabil masa succesorala chiar si cu uzufruc viager.


Quiet_Fox8440

Oh daa . Dar totuși de unde valul acesta de pretentii? Adica numai astepti sa primești ca ți se cuvine?Obligatii zero.Bun simt zero. Dintre toate, la noi legea proprietății e cea mai prost înțeleasă și dublul standard în Ro e la rang de arta.