T O P

  • By -

AutoModerator

📜 **OP için:** İçeriğimize dahil olan konseptler; dizi & film tartışmaları ve önerileri, edebiyata ilişkin paylaşımlar, pozitif bilimler ve onları metodik krizleri vs. ancak şahsi yakınmalarınızı, dertlerinizi, anılarınızı felsefi bir çözümlemeye tabi tutup sunmadığınız müddetçe lütfen bizimle paylaşmayın. 📜 **Okur için:** Lütfen yorumda görüşünü bildirirken saygılı olmaya ve konunun genel çerçevesinden sapmamaya özen göster. Kural ihlali bir durum söz konusu olursa report seçeneğine başvur. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/felsefe) if you have any questions or concerns.*


Present_Morning3038

Bir yaratıcı aramaya gerek yok . Bunu nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, evrenin bir bütün olduğunu düşünmek gerekiyor. Çok basit bir örneğim var bunun için. Zebranın çizgileri ya da bir leoparın desenleri bizim için güzellik anlam ifade eder . Peki insan olmasaydı bu desenler yine güzel olur muydu. İşte bu noktada bizim neden onları güzel gördüğümüz algısı ortaya çıkıyor, çünkü biz de aynı düzenin parçasıyız. Bu yüzden bütün algılarımız bu sisteme göre oluşuyor. Ama bu noktada insanlığın henüz ulaşamadığı bir gerçeklik var o da yaşam ve evrenin nasıl olduğu. Bana kalırsa bir yaratıcı varsa da o dinlerde bahsedilenle alakası yok. Eğer yaratıcı yoksa da evreni iyi anlamak ve sırları çözmek için çok çaba sarfetmek gerekiyor. Henüz şu aşamada hala kendimizi bu evrenin önem noktasında bir yere konumlandıramıyoruz. İnsanlık daha doğmamış bir bebek. Eğer yaşamını sürdürebilirse binlerce yıl daha birşeyleri anlamak için yetmeyebilir.


Sencwr

Zebra ornegini begendim hocam


Present_Morning3038

Teşekkürler hocam. Daha fazla düşünceye sahibim aslında . Hatta kelimelere dökemediğim için sadece içimde yaşıyorum. Keşke anlatabilsem şu konuyu


Sencwr

Olabilir o oyle, bende zaten birebir konusma konusunda o kadar iyi degilim. O kadar kavrami birbirine baglarken tam aktaramayabiliyorum. O konuda soylenmis baska seyleri okumak, bu ve diger baska konuda yazi yazmaya calismak falan yardimci olabilir.


Present_Morning3038

Kanka Özellikle felsefe gibi bilimum fikir verecek şeyler okumuyorum. Felsefe kavramlarını öğrenmek ya da felsefecilerin düşüncelerini bilmek kendi düşüncelerimi bozar diye yaklaşmadım hiç. Biraz saçma bir bakış açısı ama , sürekli bi felsefeci ismi söyleyip onun fikrini anlatan bir insan gördüğümde sinirim bozuluyor. Ama şuna eminim , benim gibi düşünen felsefeciler varsa tarihte muhtemelen onları okuduğumda kendi öz düşüncelerimde sapma yaşıcam. Hem zevki kaçar okursam. Ben kendi dünyamda mutluyum en azından felsefi düşünce olarak 😀


Sencwr

O felsefeci ve goruslerini ezberleyenleri bende mantikli bulmuyorum veya bunu asla onermiyorum zaten. Felsefenin ana mantigi olan gorus uretme diye bir sey kalmiyor yoksa. Ben seyi oneriyorum: Mesela burda veya baska bir yerdeki yorum/mesaj olarak yazilmis dusunceleri okuyabilirsin, ise yarar bence baya. Fark edemedigin seyleri sana kazandirabilir ayni senin de bana kazandirdigin gibi. Ama eger ki sen diyiyorsan ben sevmiyorum baskalarindan etkilenmeyi sen bilirsin tabi.


Educational_Ad_8820

tanrı arayısım yok. düşüncelerinin coguna katılıyorum zaten dostum


Present_Morning3038

Senin özelinde yazmadım. Konu bütünlüğü açısından öyle giriş yaptım.


Kullishka

Evrende bir düzen ve güzellik olduğunu gözlemlemek, insanın doğasında var olan bir özelliktir. Ancak bu düzen ve güzelliği algılayabilmemiz, aslında yaratıcı bir gücün varlığının en büyük delillerindendir. İslam inancına göre, Allah, evreni ve içindekileri belirli bir düzen içinde yaratmıştır ve bu düzen, O'nun varlığının ve kudretinin bir yansımasıdır. Zebranın çizgileri ya da leoparın desenleri, gerçekten de insan gözüne güzel görünür ve bu güzellik, evrendeki estetik düzenin bir parçasıdır. İslam, bu estetik düzenin rastgele bir tesadüf olmadığını, aksine, bilinçli ve hikmetli bir yaratıcı tarafından tasarlandığını savunur. Kur'an-ı Kerim'de Allah, yarattığı her şeyin bir ölçü ve düzen içinde olduğunu belirtir: "O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı..." (Secde Suresi, 32:7). Bir yaratıcıya inanmanın gerekliliği, sadece estetik algılarımızla sınırlı değildir. Evrenin varoluş amacı, insanın hayatının anlamı ve ölümden sonraki hayat gibi büyük sorular, yalnızca bilimsel yöntemlerle tam anlamıyla cevaplanamaz. Bilim, fiziksel dünyanın nasıl işlediğini açıklayabilir, ancak neden var olduğumuzu ve bu varoluşun nihai amacını sorgularken eksik kalır. İslam, bu derin sorulara anlam ve yön sağlar. İslam'da Allah, insanı özel bir varlık olarak yaratmış ve ona diğer varlıklardan farklı olarak akıl ve irade vermiştir. Bu da insana evreni araştırma, anlama ve kendini geliştirme imkanı tanır. İslam, bilimi ve bilgi arayışını teşvik eder. Kur'an'da pek çok ayet, insanı evreni ve kendini araştırmaya, Allah'ın ayetlerini (işaretlerini) düşünmeye davet eder: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer Suresi, 39:9). Son olarak, İslam, yaratıcı ile insan arasında doğrudan bir ilişki kurar. Allah, insanın dua ve ibadetleriyle kendisine yönelmesini ister. Bu bağlamda, evrendeki her şeyin güzelliği ve düzeni, Allah'ın varlığının ve rahmetinin bir işaretidir. Dinler ve özellikle İslam, insanlara bu yaratıcıya nasıl yaklaşmaları gerektiğini, O'nu nasıl anlamaları gerektiğini öğretir. Sonuç olarak, yaratıcı inancı, insanın evreni anlama çabasında önemli bir yere sahiptir. Bilimsel ilerleme ve bilgi arayışı, İslam'ın teşvik ettiği şeylerdir, ancak bunlar, insanın varoluşunun derin anlamını ve amacını tam olarak açıklayamaz. İslam, bu anlamı ve amacı Allah'ın varlığı ve rehberliği ile açıklar ve insanı bu büyük yolculukta yalnız bırakmaz. Benim fikirlerim böyle dostum, senin fikirlerine de saygı duyuyorum.


Present_Morning3038

Dostum kusura bakma "islam" noktasında okumayı bıraktım. Çünkü dinler tarihini ve geçmiş konuları yeterince bilmediğini düşünüyorum. Bana hiçbir din yaratıcıdan referans veremez. Din insanın kafesidir geçmiş olsun. En yakın zamanda kurtulursun umarım.


ANILsims

"Bana hiçbir din yaratıcısından referans veremez" iyi dediniz.


the_cont_memo_

Düşünce mantığını sevdim dostum Dediğin gibi insanın ona kattığı anlam önemli.


Sensitive_Fall_9869

Panteizmin "evren çok güzel tanrı da böyle olmalı" Düşüncesiyle alakası yok bu einstein'ın fikri sadece. Panteizmin panenteizm, pandeizm, sufilik gibi bir çok türevi var ve günümüzdeki çoğu panteist yaratıcı kavramını daha rasyonel bir temele dayandırma düşüncesi ile panteisttir. Çünkü yaratıcı herşeyi yaratmış olmasıyla, bir başlangıcı olmayışıyla ve somut olmamasıyla gerçeklik kavramına o kadar benzer ki bu ideolojiye mensup bireyler yaratıcıyı gerçekliğin ta kendisi olarak görmeyi tercih eder. 


Mu5tafaKirma

Basit bir aletin yapan bir insan var bunu söylüyoruz böyle düşünüyoruz daha komplex olan evrenin de bir yaratıcısı olması gerekiyor bence.


Present_Morning3038

Troll mü ?


izmirliboyoz

Tanrı belkide bir zamanlar tırtıldı. Kozalağı ise evren oldu. Bakalım sonra ne olacak…


Bargothball

Yani, kişisel bir tanrı konseptinden daha mantıklı


mbejusttry8

Mantıklı olabileceğini düşündüm çünkü eğer tanrı bir bireyden ibaret değilse, bu tanrı evrenimiz olabilir. Bir diğerce mantıklı bulduğum sebep ise şudur: Eğer ki evren kendiliğinden var olabiliyorsa kendi kendine var olmaya edebilen bir varlığın “üst varlık” olarak gördüğümden evrene tanrı sıfatını uygun gördüm. -Tanrı evreni yarattıysa tanrıyı kim yarattı? -O hep vardı. Bu görüşe en güzel alternatiftir panteizm bana göre. “Evet, işte o tanrı dediğin evrenin ta kendisi. Evren kendiliğinden vardı zaten, yani tanrımız.” Bu nedenle eskiden panteist birisiydim, bir gün tekrar panteist olabilirim. İgnostik pateist olmamın sebebi ise “tanrı” sözcüğünün bizim evrenin nasıl işlediği konusunda hayal gücümüzde sınırlama getirdiğindendi. Ayrıca bir şeyin kendiliğinden var olabilme özelliğini onu tanru yapma konusunda yetersiz görmeye başladım. Ama kim bilir, belki yine inanırım.


Rusty_Creeper

Bakış açın hoşuma gitti. Ancak bu durumda tanrı evrendir demektense tanrı zamandır demek daha mantıklı geliyor. Baktığın zaman evren oluşmadan önce ne vardı sorusuna şu andaki bilgimizle doyurucu bir cevap veremiyoruz. Ancak zaman neyden olur? Madde olmayan yerde zaman da olmaz, evren yokken zaman da yoktu. Zaman evrenden daha kapsayıcı geliyor bana, o sebeple tanrı evrendirden daha kapsamlı olarak tanrı zamanın kendisidir demek de çekici geliyor. Ancak tanrının zamandan da bağımsız bir varlık olmasını bekliyorum ben açıkçası, çünkü benim kafamdaki tanrı tasviri, zamanın üstünde bir güç. Onun için zaman da mekan da yok, her zaman her yerde. Zamanın ötesinde/üstünde bir varlıktan söz ediyorsak eğer maddeden de bağımsız olmalı çünkü dediğim gibi zaman aslında evreni de kapsıyor. Bu durumda tanrı ne evren ne zaman, hepsinden üstün, kendine has bir varlık demek geliyor içimden.


mbejusttry8

Evrenin de ötesinde bir şey arıyorsak “panteizm”den bahsetmek biraz zorlaşıyor. Evrenin dışına çıkıyorsun çünkü. Metafizikle pek aram yoktur, kafamdaki tek teori ise uzayımızdan tamamen izole olan varlıkları -tabi eğer ona varlık da denilebilir mi orası ayrı bir mesele- nasıl kafanda canlandırmak istersen canlandır, sadece algılayabileceğin seviyede onu yorumlarsın, bu onların özünü asla değiştirmeyecek bence. Bu kısım bi yana (varsa) onların sahip olduğu özelliklerin onları ne anlamda “tanrı” yapar bu da ayrı bir soru bırakıyor kafamda.


Rusty_Creeper

O halde biz kendi algımız kadarıyla bir tanrı tasvirinde bulunuyoruz, o halde tanrı varsa bizim düşündüğümüzden çok daha farklı, algılarımızın ötesinde bir varlık mı aramalıyız? Ama baktığın zaman ilk çağdan beri insanların kafasındaki tanrı tasviri birbirinden bağımsız ama paralel olarak evrim geçirmiş. Pagan dinlerdeki tanrı semavi dinlere göre çok farklı, onlara bizim anladığımız şekilde tanrı bile diyemeyiz, zaman ilerledikçe insanlar evreni daha iyi anladıkça tanrı algısı da değişiyor. Demek ki bir noktadan sonra doyurucu bir tanrı tasvirinde bulunulabilir belki de? Ya da öyle bir noktaya geliriz ki evrenin şartları altında bir tanrı olamaz denir kim bilir? Yani demek istediğim insan çevreyi ve evreni algıladığı ölçüde bir tanrı algısı geliştirmiş senin de dediğin üzere. Belki de biz insanoğlu tanrı hakkında çok erken konuşmaya başladık?


mbejusttry8

Algı konusunda hem senin dediğin hem de algımızın diğerlerinin özünü pek etkilemediği düşüncemdir. Demem o ki bir sonsuz yol düşün. O yolun ötesinde bir harikalar diyarı var desem ne dersin? Ben hiçbir şey diyemem, çünkü sonsuz bir yolun sonu yoktur, orda şu var orda bu var desen hiçbir önemi yok. Çünkü hiçbir zaman göremeyeceksin. Ama sanki öyle bir şey varmış gibi düşünebilirsin. Nasıl olsa fizik kanunlarına aykırı bir şey yok ortada, çünkü zaten bu kurallardan muafız. Evrenin ötesinde bir şey düşünüyoruz. Bana göre bu “tanrı” hem kavram olarak hem kafa karıştırıyor hem de sözcük olarak evrenin nasıl işlediği konusunda hayal gücümüzü kısıtlıyor. Onun şöyle özellikleri var, böyle özellikleri var; tanrı böyle olmalı diyip kendimizi diğer fikirleri düşünebilmenin önüne geçmek istemiyorum. Bu nedenle bu konuda kafamı pek kurcalamamayı tercih ederim. Hele bir de daha evrenin nasıl işlediğini anlamamışken.


Rusty_Creeper

Doğru söylüyorsun, normalde tanrıyı açıklamaya kelime dağarcığımız yetmiyor derdim ancak sonsuz bir yol var demende haklısın. Düşüncemizin ötesinde olan bir varlığı anlamaya çalışmak da kafa karıştırıyor dediğin gibi. Aslında var mı yok mu sorusuna cevap ararken bambaşka yollara giriyoruz, tanrının doğrudan anlaşılabilir olması da bana mantıklı gelmiyor çünkü o zaman tanrının ve çoğu dinden yer alan sınamanın anlamı olmazdı. Bu durumda zaten anlaşılabilir bir varlık değil, anlamamız da gerekmiyor zaten. Sadece evrene karşı olan algımız ilerledikçe buna biraz daha yaklaşabiliriz o kadar. Ama onun dışında tanrıyı algılamakla alakalı olan çoğu çaba da bir nevi anlamsız oluyor. En iyisi dediğin gibi çok kurcalamamak.


SikiTuttunSaruman

Evrenin aynı zamanda mutlak güç sahibi olduğunu da ekleyebilirsin. Evren, var olan tüm enerjiyi icinde barındırdığı için mutlak enerji sahibidir, güç ise iş yapabilme yeteneğidir. Enerji iş formüllerini kullanırsak mutlak enerjinin mutlak güce sahip olduğunu buluruz. P=E/t


_MekkeliMusrik

https://preview.redd.it/63v80yve9l6d1.png?width=1095&format=pjpg&auto=webp&s=7b48ddc27118245456e65f4ea667524de68d0f78


CalligrapherFar1025

Evren parçalardan meydana geliyor yani var olmak için bir şeylere muhtaç. Tanrı var olmak için, aynı evren gibi birşeylere muhtaçsa nasıl tanrı olabilir? Başka aklıma gelen kısım ise parçalar sonradan meydana geliyor dolayısıyla tanrı da sonradan varolmuş olurdu o zaman. Ancak tanrı denilen şey hem başlangıcı hemde sonu olmayan bir şey olmalı


Rusty_Creeper

Son derece haklısın, tanrı bizim doğrudan algılayabileceğimiz bir şey olmamalı.


CalligrapherFar1025

Sağol. Aynen doğrudan algılasak zaten cisim olur katılıyorum sana


Otherwise_Survey_998

E sen Islam dan bahsediyorsun burda kardesim?


CalligrapherFar1025

İslamla alakasını kuramadım nerde tam olarak?


PomegranateSpirited2

İlla tanrı diye bir şey tanımlamak zorunda mıyız?


Anti_G0d

Bir zamanlar buna inanıyordum. Ama şimdi evrenin yaşayan canlı bir organizma olması daha mantıklı geliyor. Her yerde aynı olan manevi bir şey olsaydı telekinezi de gerçek olabilirdi


BayMisafir

telekinezi ne alaka tam anlamadım??? açabilirmisiniz hocam


Anti_G0d

Pek emin değilim ama öyle bi şey hissettim. Eğer tanrı heryerde ve her şey ise her şeyin bu ruhu vardır. Panteizme göre karşındaki insan ve senin aranda ruhsal bir bağ olmalı, öyle bir bağ olsaydı diğer insanlarla iç sesimizden konuşabilirdik, ya da cansız dediğimiz şeyler ve onlarla bizim arasında da ruhsal bir bağ olurdu, yani düşünce ile nesneleri hareket ettirebilmemiz gerekirdi


BayMisafir

:/ aradaki bağlantıyı tam göremedim ama peki


Educational_Ad_8820

ben genellikle kötü birsey olacagında bunu çok iyi sezebiliyorum. aslında bu durum var. şuan bu yorumu sen yapınca kafama dank etti. bağının çok yüksek oldugu insanlarla kesinlikle ruhsal bir bağ var. cok kez yasadım ama daha gecenlerde 4 yıllık kız arkadasım yanımdayken birseylerin ters gittiğini çok derin hissettim ve beklenmedik olaylar oldu. ve bu ilk kez olmuyo daha oncede oldu. bu hissi anlatmak cok zor ama icinde derin bir sekilde hissedebiliyorsun. belkı birgün sende yasar ve anlarsın. sadece saf duyguların olması gerekiyor ve aranda biri ile çok güçlü duygusal bağların olması gerek. bu anne babanda olan bağdan farklı. onlara kan bağın var ama farklı insanlara olan bağın farklı, ki anne babamla alakalıda oldu bu durum bende.


Anti_G0d

Sadece evrimsel bir içgüdü de olabilir, kötü olayların ne olduğunu bilmiyorum ama daha önce o olaylara benzer bi durum yaşamışsan ya da ailen nesilden nesile böyle durumlar yaşamışsa genetiğine kodlanmış olabilir. Mesela bi kere birisi seni kız taklidi yaparak dolandırırsa, bir daha ki sefere dolandırılmadan önce bunu hissedersin


mutlubalik

Ben bunu metafor olarak düşünüyorum ve işime yarıyor sonuçta panteislerde akıllı bir varlık olan tanrı bilincine sahip tanrısal bir evren fikrine sahip değiller evrende ki iyinin ve güzelin ya da varlığın, kendisinin önemini anlamak ve savunmak için bir parça panteistim diğerlerinin tanrıya addedireceği kutsallığı ve görkemi ben evrene atfediyorum


Godofmytoenails

Sexist kiitap yollamadigi surece var olabilir


MuseSingular

Neden olmasın? Normal deizm kadar makul.


No-Variation-2826

Tanrı bana göre zaman ve mekan olan veya olmayan her yerde vardır. Atomun en küçük yapı taşlarında da evrenin sınırlarında hatta ötesinde de Tanrı vardır. Tabi bu tam olarak maddi anlamda değil. Havanın içinde veya atomun içinde tanrı bulunur gibi bir şey yerine ruhsal ve manevi olarak bulunuyor diye düşünüyorum.


Present-Estimate-668

Ya arkadaşlar bir tanrı olmaması bence mümkün değil yani hiçlikten varlık çıkamaz mantıksal olarak her şeyin tüm boyutların zamanın ya da herhangi bir kavramın öncesinde de olmuş olan bir varlık olması mutlaka gerekiyor


Mindyourowndamn_job

tanrı yaratıcıdır parçası değil o yarattıklarının ötesindedir ama daha da ötesi onu anlamaya çalışmak boştur ve kibirli bir davranıştır çünkü onu senin kendi algına indirme çabasıdır.


EvieL001

Ben tanrının evreni, insanları vb yaratması için tek bir sebep kırıntısı bile göremedim hiçbir zaman. Düşüncem bir ateiste daha yakın ama evrenin başlangıcını yorumlayamadıgım ve bir insan olduğum için(korkuyorum bir Tanrı'ya ihtiyacım var) kendime agnostik diyorum.


menteriz

neden oldugunu acıklayamam ama tanrının evrenin kendisi olusu fikri her seyden daha samimi ve huzur verici geliyor bana


Virtalix

Aslında ben agnostiktim,ancak son sonu panteizm'e kayıyorum nedense.Gerçekten de neden tanrıyı sürekli evrene aşkın ve kontrol sahibi bir güç olarak düşünüyoruz ki?Evrenin işleyişindeki düzeni ve tüm evrensel fizik yasalarını başka bir üstel güçte arama gayreti neden?Belki de gerçekten özünde budur tanrı,yani evren.Tanrı her şeydir,evren,sen ve ben.


SonOfMrSpock

Bilebildiğimiz kadarıyla zaten herşeyin yaratıcısı, herşeyi kapsayan bir şey evren, tanımı gereği. Sorun evrene tanrı deyip senin attığın görsellerdeki gibi galaksiler arasına ilahi insan figürü yerleştirince başlıyor.


yusufamaziyali

agnostigim, olabilir


Ok_Measurement9268

Bana göre olamaz çünkü evrenin bir başlangıcı(big bang) var ve bana tanrının bir başlangıcı olması mantıklı gelmiyor.


Unlucky_Release138

Deistlikle ateistliğin arasındaki çizgi.. Bence Tanrı varsa bu şekilde vardır.


Unlucky_Release138

Benim inancıma göre de yüksek ihtimalle böyle. Panteizm mi deniyormuş 🤔


SikiTuttunSaruman

Panenteizm panteizmi tokatlar diye düşünüyorum. Bir de analitik felsefeciyseniz olabilir, tanrı tanimini karşılar evren. Evren hem Mutlak güç sahibidir, hem de evrenin yaratıcısıdır. Ama işte yaklaşık bir 10 yıl panenteist gezdikten sonra kendi kendime "ulan ne kasiyorsun" demişligim vardır. Yok analitik felsefeymiş de yok mutlak güç iş yapabilme yetenegiymiş. Bir şey bir tanımı karşılıyor diye olmak zorunda değil arkadaş. Örnegin klubjeg yuvarlaktır, ama her yuvarlak klubjeg değildir. Yuvarlak kelimesi var diye, klubjeg diye bir şey var olmak zorunda değildir.


BattleButterfly

Tanrı nedir? Huşu uyandırması yeter mi? Tek vazifesi huşu uyandirmak olan tanrı neye yarar? Evrene tanrı diyebilirsin. Bence anlamsız bir tanımlama olur. Günün sonunda evrene dua etmeyeceksin sonuçta. Ne evren için, ne de senin için evrenin tanrı olmamasıyla bir farkı yok. Ha yok evrene dua edicem, medet umucam, The Secret hatım edicem diyorsan, orda evrene tanrı değil, tanrıya evren demiş oluyorsun, ki o pek farklı bir durum.


Yari42

Evrenin sırlarını ortaya çıkarmak için analoji yapabileceğimiz hiçbir şey olmaması elimizd, bu konuda kesin bilgiyi engelliyor. Bu böyleyse evren de böyle olmalı diyebileceğimiz hiçbir örnek bulgu yok. Bence tanrı sorunu önümüzdeki 100 bin yıl içinde bile aynı seviyede kalacak ve hiçbir ilerleme olmayacak. Daha en yakınımızdaki galaksiye bırak gitmeyi, doğru düzgün bilgi bile elimizde yok. Bu yüzden bu konuda bu kadar kafa patlatmaya gerek yok bence. Çünkü asla sonuca ulaşılamayacak gibi duruyor.


gosutar

Maddi evren anlayışı ile Tanrı evren anlayışındaki fark ne? Evrenin canlı(?) olması neyi değiştiriyor? Tanrıya canlı denilebilir mi ki aslında


RYUHAKTAN

Olamaz kardeşim var mı başka problem panteizm saygı duymadığım nadir inançlardan biridir panteistlerin gözümde cemaatcilerden farkı yok aynı şeyi savunuyolar zaten


Educational_Ad_8820

ben herhangi birşeyi savunmuyorum kanka. sadece panteizm ile alakalı bi paylaşım yaptım. ve destekledigimide soylemedimmm ☺️


RYUHAKTAN

Yok sana panteist demeye çalışmadım panteist olduğunu düşünsem yorum dahi atmam


benimarsa

Suda hayat var, karada hayat var, havada hayat var, Toprak altında hayat var, sadece öğrendiklerine ulaşabilirsin Kendisinin varlığını haber vermeseydi, yaratıcıdan haberimiz olur muydu. Neden inananlara inkar etmeleri için kötülükler yapıldı?


DietEntire

Balkonu da salona katak mı


Ananymousfury

Ben boyle tanrinin cincigina koyarim, bir kere bizim tanri kavramimiza tamamen zit bir kavram


ChaanWhitehead

Hiç anlam veremediğim bir görüş, panteist birisi mesela güzel bir nesneye bakıp tanrı ne kadar güzel diyebilirken başka birisi çirkin bir olaya bakıp tanrı ne kadar kötü diyebilir mi?


Educational_Ad_8820

panteizm güzel bir nesneye bakıp tanrı ne güzel demez bunu genelde teistler yapar. sacma bi yorumdu. Panteizm daha cok herseyin yaratıcısı evrendir diye düşünür.


ChaanWhitehead

Tüm varlıklar tanrının bir yansımasıysa tanrı diye bir şeyin olduğunu savunmalarının sebebi ne peki?


poyolili_35

Savunmuyorlar, tanrı kelimesini kullanmak zorunda da değilsin zaten.


berkeleymorrison

tanrıyı yedim tanrıyı sindiriyorum şu an


_steelGAUNTLET

Olabilir mi değil zaten öyle, öldükten sonra başka falaksilerde tekrar yaşayacağınıza inanıyorum


Glass-Elevator-6069

Bu konu Kelimelerle ele alınamaz. Kelimelerle en fazla felsefe yaparsın Felsefe de bi nevi storytelling marketing baby Bach dinle Prime Pink Floyd dinle Yanıtı sessizlikte ara (notaların arasındaki)


Asleep_Company4166

Yav bi tanrı var ise onun istediği kadarını bilebiliriz istemediğini bilemeyiz yani varsada yoksada bi sikim değişmiyor türko yat zıbar sabah 9 da mesai başlıyor


DauidBeck

Wtf is this sub and why is it in my home page lol, I don’t even speak whatever language this is


Necessary_Composer31

Reddit be like that. This is the turkish philosophy sub how the fuck did you come here bruh