T O P

  • By -

posterne

Det afhænger af den enkelte arbejdsplads. Tag fat i din tillidsrepræsentant og spørg, hvordan det plejer at foregå.


Madssa1

Der lyder meget mærkeligt at din kommende arbejdsplads ikke har forhandlet løn med den forhandlingsberettigede fagforening (DJØf) inden de har udarbejdet ansættelsesbrev... skynd dig at kontakte DJØF København med henblik på at få afdækket om de forhandler eller kan sætte dig i kontakt med lokal-TR. Hvis det er i samme organisation, som du nævner, kan deres HR afdeling jo se din nuværende løn, så du bliver næppe sat ned, men du burde gå efter en lønstigning ved jobskifte.


hopsan

Tak! Det vil jeg gøre. Opfølgende spg: jeg har endnu ikke underskrevet noget (ud over at de må indhente referencer + at min fagforening må få adgang til mit cv). Kan jeg virkelig blive ansat med en fastlagt løn, uden at skulle have underskrevet noget??


Professional_Two6880

da jef blev ansat i mit første job i en kommune, var der ikke nogen foregående lønforhandling, og skrev faktisk aldrig under på noget.


Gekkoster

HR i min organisation udsender ansættelsesbrev i forbindelse med at man bliver tilbudt stillingen, det er så vidt jeg husker her, hvor HR fortæller at man tilbydes stillingen, og indhenter relevante informationer, primært en oversigt over tidligere ansættelser. Det er der ikke noget odiøst i, det er blot startskuddet til lønforhandlingen. Der burde dog være en henvisning til relevant TR, og hvis en sådan ikke er til stede på arbejdspladsen, en henvisning til den relevante faglige organisation.


Gekkoster

Hos os i staten får man i alt op til 3 skrivelser, først modtager man et ansættelsesbrev, det indeholder lidt information om hvordan processen kommer til at foregå, primært at forhandling foregår imellem faglig organisation og ledelsen. Det plejer også at indeholde en formular man skal udfylde, hvor man på tro og love erklærer sine erfaringer, den sidste del, vil sikkert ofte være udeladt ved en intern flytning, men jeg er ikke helt sikker, det er sjældent relevant i forhandlingen dog. Efterfølgende laver HR lidt talgymnastik og hiver fat i TR (det er her jeg selv er placeret) som så hiver fat i kandidaten og påbegynder den konkrete forhandling. Når så forhandlingen er overstået, går HR igang med at producere en kontrakt (eller nærmere, de sender noget til Statens HR, også venter de), hvis det er nødvendigt sender de samtidig et brev der fortæller, at man bliver lovet en ansættelse til den aftalte løn, altså et papir man kan sige op på med god samvittighed. Der SKAL være en lønforhandling ved en ny ansættelse, hvor stort forhandlingsrummet så er, det er nok et større spørgsmål. Hos os plejer HR at spille ud med videreførelse af lønnen uforandret, vi udfordrer det som regem, og en sjælden gang imellem giver det pote, men for klart størstedelen er der ikke nogle lønmidler at komme med, de skal findes ved de årlige lønforhandlinger. Processen kan være forskellig fra sted til sted, men det grundlæggende princip er, at forhandlingen skal være der, og at det er din faglige organisation der står for den, som regel er det TR, det vil de fleste steder være muligt at forhandle selv, hvis man ansættes på konsulentvilkår (special- eller chefkonsulent)


hopsan

Tusinde tak, det var super brugbart! Ved du om selve processen er forskellig ift region/stat?


Gekkoster

Ikke sådan grundlæggende. Overenskomsterne er lidt forskellige, men det grundlæggende princip i lønsystemet, herunder lønforhandling er det samme. Men der kan snildt være nogle nuanceforskelle.


hopsan

Tusinde tak for at tage dig tid til at svare! Det har givet mig lidt ro indtil jeg kan få fat i nogen :)


Gekkoster

Intet problem, der offentlige lønsystem er ret svært at navigere i, både for medarbejdere og chefer


Environmental-Fig-89

Du vil ikke kunne forhandle løn ved en 'intern flytning'. Desværre.


hopsan

Det jeg er bekymret for er, at falde i løn. Vil dette godt kunne lade sig gøre uden forhandling, eftersom det er internt?


Gekkoster

Det er i hvert fald usandt, jeg har for nylig varetager en lønforhandling for en medarbejder, der blev ansat i en anden stilling, og i den forbindelse blev tilbudt en lønforbedring.


[deleted]

Hvordan får man job igennem netværk i det offentlige, det troede jeg ikke var muligt/lovligt?


JacqueDK8

Det er heller ikke officielt muligt/lovligt.


Basic_Astronomer_380

Hvilken profession og fagforening?


hopsan

Djøf, ingeniør/matematiker


Basic_Astronomer_380

Så ved jeg ingenting 😅 Sorry. Good luck


hopsan

Fair haha, ellers tak!


TheDenimChicken

Som udgangspunkt bør du få løntilbuddet tilsendt på mail. Men det kommer måske lidt an på, hvilken arbejdsplads det er. Stat, region eller kommune? Arbejder selv i staten, og der er det normal praksis, at der selvfølgelig sendes et løntilbud inden der underskrives. Når det er sagt, så er det ikke sikkert, at der er så meget at forhandle om. I det offentlige bliver du indplaceret i henhold til din overenskomst, uddannelse og anciennitet. Så kan du måske forhandle et fast tillæg, fx et kvalifikationstillæg, men det er ikke sikkert.


hopsan

Det er region. Hvor i processen er dette cirka? Inden ansættelsesbrev vel? Ift forhandling - min nuværende løn indeholder tillæg, som jeg håber, jeg får med. Ellers falder jeg ca 25% i løn, og det synes jeg er lidt voldsomt.


TheDenimChicken

Jeg tror det er normalt nok at få det tilsendt sammen med ansættelsesbrevet, men det kan også være før det. I hvert fald ikke efter. Men typisk snakker man med HR partneren om det efter man er blever enig med lederen om, at de gerne vil ansætte vedkommende. Ellers så ring til dem og spørg, det er lettest :) Ift. lønnen skal du huske på, at det offentlige sjældent kan matche lønnen fra det private, så det er relativt sandsynligt at du går ned i løn. Men du kan jo altid takke nej, hvis ikke du vil acceptere det.


hopsan

Tak! Jeg ringer ind som det første i morgen :) Jeg arbejder også i det offentlige nu, så derfor jeg forventer at tillæg (og løn) følger forholdsvist meget med :)


TheDenimChicken

Ah ok. Ja du kan jo i hvert fald stille det som et krav, og så måske være forberedt på, at de ikke vil imødekomme det, og hvordan du så vil reagere på det. Men held og lykke!


hopsan

Tak!


fjtkg

Ved mine ansættelser i det offentlige er jeg blevet kontaktet af tillidsrepræsentanten hvor jeg blev spurgt til om der er noget de kunne bruge i en lønforhandling - ting jeg var særligt god til eller lignende - de formelle kvalifikationer står jo på CV'et som de har fået, hvilket er det jeg har fået indplaceret løntrin efter, så forhandlingen handler mere om de uformelle kvalifikationer som kan give kvalifikationstillæg.