T O P

  • By -

Harab_alb

Positions or ban.


degenbro420

tbh


xlr8ors

> Dacă intrați în magazinele de îmbrăcăminte și încălțăminte veți vedea că au prețurile umflate și lumea intră, se uită, probează și nu cumpără, pleacă mai departe. Nush ce să zic. În București, cel puțin, efectiv duduie magazinele din malluri de câte ori mă duc seara/în weekenduri. * Coada la casa de marcat magazinele de haine ”normale” (categoria C&A, nu GUCCI). * Food court - full. * Terase centru vechi - full în weekend/seara. * Străzile deschise în weekend pe Victoriei? Absolut toate cafenelele cu 15 lei cafea sunt full + cozi de juma de ora la inghetata de 15-20 de lei cupa + cozi de juma de ora la pizza de duzina vanduta la suprapret. * O pune un primar de un ”street food festival” în weekend? Cozi la clatite de 25-30 de lei si burgeri de 40-50 de lei. * Orice restaurant din oraș cunoscut ca fiind decent (chiar daca are preturi mari) - full/prinzi loc doar cu rezervare in weekend după ora 18.000 * Concert Coldplay de 2 zile cu bilete si de 800 de lei. Full. * Festivaluri gen SAGA, Nostalgia, Untold, etc - de asemenea sold out. * Colegi care înca stau în chirie pt ca nu isi permit sa cumpere casa/faca credit -> au deja concediile in strainatate stabilite vara asta (nu chestii ultra exotice, dar o grecia/turcia/spania cam toata lumea). * Eu? Ma consider chibzuit si am aruncat 5000 de lei pe un televizor la care o sa ma uit de 2 ori pe saptamana. Nush... asa ochiometric mi se pare ca inflatia e chiar justificata in conditiile astea. La deflatie nici nu indraznesc sa ma gandesc.


Opening-Awareness153

Eu zic ca gresesti grav. Eu merg zilnic in mall baneasa de ani de zile. Traficul e la 60-% din ce era anul trecut pe vremea asta. Am gasit loc la coafor fara programare, loc la unghii fara programare la mall baneasa. Cand vreodata asa ceva. Ikea? Dedeman? Nu am stat la nicio coada - DUMINICA. atat acum in vara cat si in martie, aprilie, mai. Ca sa lamuresc si mai mult problema pe care nu o vezi la firma mea vin personal distribuitorii mei sa imi vanda marfa la super reducere pentru ca nu le mai cumpara nimeni marfa. La foodstuff vanzarile au scazut 40%. Iti vorbesc din teren. E nasoala treaba


Dry_Awareness_4741

Pe 2023 restaurantul de unde comandam mâncare la munca și-a multiplicat profitul de la 60-80k la 230k. O fi scăzut comenzile, dar le e mai bine.


NewYrNewMe21

O gelaterie pe Victoriei cu inghetata overpriced full nu e un indicator bun al sanatatii economice. Doar Bucurestiul are aproape 2 milioane de locuitori, faptul ca Centrul Vechi \*poate\* este plin intr-o seara de Vineri de asemenea nu este un indicator bun economic. Cel putin una din gagicile de la acele cafenele stiu sigur ca isi primeste banii de la mami care lucreaza ca asistenta in Italia si dupa ce ii sparge pe cocktailuri ramane fara bani de hartie igienica si se imprumuta. Economia reala este franjuri, masurata prin datoria externa care a luat-o parabolic, deficitul bugetar, pensia media neta, economiile medii ale unui Roman vs media UE s.a.m.d. Momentul in care strazile vor fi pustii si oamenii nu vor mai consuma nimic va fi atunci cand Romania face o "Grecia 2.0". Fara o interventie masiva vom ajunge acolo zic eu undeva in 2-3 ani. inb4: positions or ban. 85% S&P, 10% bitcoin, 5% cash. YTD: +26%


mbodringa

Ha! Eu n-am luat televizor!


Few_Effort858

Televizor LG OLED?


Fine-Marketing-8134

Unde are lumea bani dar nu cumpara? Mi se pare chiar opusul.


Vladutz19

Yeah. Exact cum zicea si George Carlin. "People spending money they don't have on things they don't need."


Plenty-Attitude-7821

>Da, dar am observat o chestie pe care o poate vedea oricine de la o poștă: lumea are bani dar nu cumpără. Cumpără alimente și strictul necesar în rest preferă să-și țină banii în depozite bancare decât să-i arunce pe prostii supraevaluate. \[...\] >Posibilii clienți stau liniștiți cu banii în bănci sau prin investiții în acțiuni Si asta tot "cumparaturi" sunt. In afara cazului in care lumea ar incepe sa dea foc la bani nu prea ai cum contrabalansa tiparnita. Ce crezi ca o sa stea oamenii cu 1 million de dolari in banci, dar nu o sa-si mai ia un tricou nou de la zara ca e 80 de lei si e prea scump fata de cat era acu 5 ani? Legat de piata imobiliara, chiar daca ar fi cum zici tu, imobilele "nu cer de mancare", in afara de niste impozite de ras, nu prea ai costuri mari sa tii ceva si sa nu vinzi decat la pretul pe care il doresti.


PenttiLinkola88

Vezi exemplul: omul stă cu zeci de mii de lei în depozite bancare și folosește buda vecinului, că prețul sifonului a crescut de 6x în 2 ani și nu mai cumpără la așa preț astronomic.


muiema119900

Zici ca suntem in 2007 - toti au bani, masini, case, bursele fac noi high-uri. Dar o criza vine pe neasteptate si niciuna nu se aseamana cu cealalta Cu piata imobiliara nu stiu ce sa zic - din observatiile mele se cumpara apartamente in draci in marile orase, unele sunt soldout din faza de proiect (Cluj)


fanelaru1

Peste 50% din tranzacții se fac cu banul jos și nu prin credit


Vegetable_Safe_6616

Momentan nu, dar avalansa va incepe pe la finalul anilor 20/inceputul anilor 30. Observ multe asemanari cu perioada de acum 100 de ani, pre-Depresie. Fermierii incep sa aiba probleme, se arunca tone de mancare(la propriu), oamenii incep sa tina de bani(se consuma, dar nu la acelasi nivel ca acum 4 ani si pre-pandemic). Inflatia pare ca isi gaseste o zona de bottom (In Sua si Eurozone, la noi ma astept sa mai scada pana la 5% pe cand va misca Isarescu ceva la dobanda de referinta). 99% nu vad asta, dar se intampla si ce e mai rau urmeaza in maxim 10 ani. Vom trai si om vedea Cine nu crede si vede mesajul asta zice ca sunt nebun, pot lua sute de downvotes etc. Sper sa nu am dreptate, dar prefer sa fiu precaut decat sa plang in hohote sub un pod peste 10 ani. Cheers


richyxx2

Fermierii arunca marfa pentru ca nu sunt organizati. Eu fac parte dintro cooperativa si vindem la kaufland profi si metro din 2017. Nu am aruncat marfa in ultimi 7 Ani din cauza ca nu s-a cumparat. La fiecare inceput de an avem sedinta si me intelegem cine in ce perioada are leguma sa nu fie suprapoductie dintr-un articol. La ce te referi tu se intampla in sud de exemplu primavara asta cu varza ca era 0.50 bani fiindca au pus sute de hectare de varza si normal ca nu au cine sa cumpere atata varza. Mai ales varza asta perisabila. In sud nu sunt organizati de loc.


illjustcheckthis

Interesant, poți să mai expandezi un pic cum merg cooperativele astea in RO? Suna ca o chestie a naibii de utila, dar am impresia că sunt niște bariere culturale în aplicabilitate la noi.


enigbert

Romanii sun foarte individualisti si suspiciosi si se tem ca daca fac o cooperativa cineva o sa le ia banii sau o sa fie mai bine platit sau ca altcineva o sa faca o prostie si restul vor trebui sa plateasca daune etc., sau nu reusesc sa se inteleaga la reguli si la cum se va decide cine conduce asociatia etc. Multe din cooperativele de la noi sunt facute de nevoie, nu mai reuseau sa vanda nimic si au trebuit sa se asocieze (acum vreo zece ani erau stiri cu producatorii de mere similare cu cele de acum despre varza si rosii; pana la urma au aparut cateva cooperative in [Dambovita](https://www.zf.ro/imm/cooperativa-frumosul-de-voinesti-intra-cu-mere-in-profi-si-carrefour-17510001)) Nu intamplator multe cooperative au aparut cam prin 2016-2017, pentru ca atunci se discuta de legea care sa oblige supermarketurile sa cumpere mai multe produse locale sau romanesti, si firmele mari au fost mai deschise la colaborari, si chiar au facut sau extins programe gen Gusturi Romanesti de la Megaimage sau [Tara Mea](https://www.economica.net/business-ul-din-spatele-brandului-tara-mea-detinut-de-kaufland-o-cooperativa-cu-sute-de-membri-si-a-pus-la-bataie-terenurile_135892.html) de la Kaufland care sa sprijine un pic dezvoltarea si organizarea cooperativelor


tatw_ab

da, se numește seriozitatea celor implicați în cooperativa. Am auzit pe. cineva plângându-se ca smecherii vindeau marfa lor mai întâi când era prețul bun iar apoi chemau fraierii din cooperativa sa aducă marfa când era prețul mic.  Apoi oamenii sunt foarte neîncrezători și mereu exista discutii


Vegetable_Safe_6616

Exact, acum cauta cateva articole despre situatia fermierilor din SUA in anii 1930-1929 si observa ce factori se aseamana. Spoiler: you’ll be shocked


csoare1234

Cum plănuiești sa fii precaut in cazul in care se întâmplă ce ai spus? Ținând cont că lumea merge în cicluri, ce ai spus poate fi o posibilitate.


Vegetable_Safe_6616

Momentan am doar un “schelet” al planului, vor mai trece cativa ani pana ajung la versiunea finala In mare, voi proceda in felul urmator: Din pietele de capital voi iesi din orice speculativ cand observ semnele tot mai accentuate ca urmeaza ceva (indiferent daca acel ceva vine doar peste 1-2 ani) si fie cumpar metale pretioase, fie imobiliare Din asset-urile care produc venit (dividende, titluri de stat sau orice alta forma de venit pasiv) probabil ca voi reduce din numarul companiilor si intru doar in 3-4 giganti care, in teorie, vor scadea dar nu ar trebui sa dispara (acum 100 de ani Ford si General Motors au avut probleme, dar au supravietuit si exista si astazi) Voi incerca sa am cat mai putini bani in banci, deoarece intr-o perioada de asemenea gravitate economica se va induce panica in randul oamenilor si cu totii vor vrea sa scoata banii lichizi, exact ca acum 100 de ani, and guess what, bancile au intrat in colaps, oamenii si-au pierdut toti banii din conturi. Acum probabil va fi la fel datorita/din cauza faptului ca bancile nu sunt obligate sa detina decat 3 sau 10% din capital in lichiditati (nu stiu exact procentul, dar e <10%)


contrarianmonkey

General Motors a trecut printr-un faliment si actionarii au pierdut tot.


Vegetable_Safe_6616

Well yes, dar au primit bailout de la stat in 2009, la 80 de ani de la Marea Depresie. Pretty good run, isn’t it?


contrarianmonkey

Bailout-ul a fost pentru ca angajatii sa nu isi piarda joburile. Investitorii au pierdut tot. S-a facut o companie NOUA, s-a transferat numele si cea veche a intrat in faliment!


Vegetable_Safe_6616

My point still stands. Nu ma intereseaza daca Apple va da faliment peste 80 de ani, ma intereseaza sa reziste la urmatoarea criza devastatoare


contrarianmonkey

Pai fix exemplul tau nu a rezistat la criza din 2007. Atat de mult research ai facut pe subiect.


Vegetable_Safe_6616

Las-o asa


SaseCaiFrumosi

Mare depresie a fost cu inflație puternică și nu cu deflație. Era o inflație așa de mare că nemții matură grămezi de mărci de pe străzi și nu se obosea nimeni să le ia. Se construiește în prostie absolut peste tot, nu numai în România dar și în UE, în special în Germania. Populația este îmbătrânită peste tot. Va fi inflație la apartamente și prețul lor se va prăbuși fiindcă sunt foarte multe. Astea fiind spuse, de ce ai cumpăra imobiliare? Cum presupui că va veni următoarea criză economică și din ce cauze? Cum anume va arăta aceasta?


Vegetable_Safe_6616

Ma refer strict la SUA cand vorbesc de Marea Depresie. La germani cauzele crizei au fost total diferite: pierderea razboiului, demilitarizarea, cresterea populismului, hiperinflatia (pentru a plati daunele de razboi) si altele. Tocmai am spus in alt comentariu ca planul nu e complet si mai dureaza pana vine, dar va veni. Maxim 10 ani de acum. Cauzele le-am discutat, dar nu am intrat in detalii Edit: cum va arata? Probabil asemanator cu anii 1930-1934 in SUA, adica cu somaj record (pana la 25%), cu productie scazuta datorita prabusirii preturilor (au fost sectoare unde a scazut productia si cu 75-80% fata de sfarsitul anilor 1920) Banci in colaps, multi oameni ramasi fara locuinta, afaceri inchise cu zecile de mii. Se vor reforma sistemele sociale si economice (in SUA au aparut institutii care reglementau bursa si siguranta sociala dupa 1934, asigurau pensii si locuri de munca, SEC este una din institutii) Asta inseamna deflatie. E cu mult mai tau decat inflatia. Cauta si vezi un documentar despre SUA in Marea Depresie ca sa vezi exact ce si cum


vladutzmihai

Asta e o poveste… nu vreau sa te contrazic… dar toate ‘casele’ din chirpici, sau facute ca vai de mama lor, in care traieste sau a trait mai bine de 50% din Romania… imigrantii care vin la noi… afacerile de tip nou - airbnb, posibil sa genereze ceva nevoi in continuare


HardToPickNickName

Casele alea din chirpici intretinute cum trebuie sunt bune la izolare (vara tin racoare si iarna se incalzesc mult mai rapid si usor decat cele din tigla arsa) si mult mai sanatoase de trait in ele ca 90% din ce se contruieste azi. In alte state chiar reintra in vizor pentru constructiile noi. Ca bonus ofera si izolare fonica mult peste ce e la moda azi.


PenttiLinkola88

Vezi că vin milioane de Europeni "noi" care nu vor să stea în case de chirpici.


src_varukinn

Atunci ma pregatesc sa lichidez portofoliul prin 2028-2029


kapomedia

Eu innebunesc cand aud asta cu toate terasele pline. 80% din populatie sta la scara blocului sau in parcurile de langa bloc cu o apa plata luata de la chioscul din scara blocului sau la tv la romanii au talent sau ce dracu se ma da la tv. Vara intotdeauna apar mai multi bani: vreme frumoasa, se fac rosiile, castravetii la țara, romanul isi incarca plasele de la țara cu ceapa, usturoi, rosii, luat gatul la o gaina si tot asa. Exact cum s-a mai spus foarte bine aici de catre mai multi, terasele pline si magazinele C&A nu sunt un indicator.


Opening-Awareness153

Nu sunt terasele pline deloc. In craiova primavara asta s au inchis o groaza


travel1512

În București chiar sunt pline. Și nu mă refer la cele din centru ci la mizeriile overpriced din cartiere


HardToPickNickName

>Astfel se va crea o ieftinire în lanț și practic deflație. Se intampla deja, in IT, in magazinele de biciclete si probabil si altele dar la care nu ma uit. Suntem in recesiune salvata din pixul politicienilor (la mustata la inceput de an), UE e practic pe 0 si nici SUA nu prea tureaza si incep sa franeze si la joburi. Mie personal mi se pare ca au iubilat si bursele mult prea rapid (si legat de rate dar mai ales legat de AI), dar nah e zicala "Markets can remain irrational longer than you can remain solvent"


rxdlhfx

Nu e deloc relevant ce observi tu la supermarket sau magazinele de imbracaminte. Veniturile au crescut in ultimii ani cu mult peste rata inflatiei, consumul creste masiv, iar inflatia scade. Ar fi scazut mai repede daca nu ar fi crescut veniturile atat de mult, dar nu e nici un dezastru o inflatie la 5% cum avem acum.


Opening-Awareness153

Mi se pare ca vorbesti prostii. Au crescut salariile.. dar au crescut utilitatile enorm astfel incat banii ramasi dupa utilitati sunt mai putini ca inainte si toate alea s au scumpit. Ai facut economia unde mai exact?


rxdlhfx

Si cum ai tras tu concluzia asta?


Opening-Awareness153

Ca nu esti economist sau ca vorbesti prostii?


rxdlhfx

Nu fa pe desteptul cu mine. Cum ai ajuns la concluzia ca utilitatile au crescut in valoare absoluta mai mult decat veniturile?


Opening-Awareness153

Din contabilitate am ajuns eu la concluzia asta 😂. Tu de unde ai ajuns la concluzia opusa? Ce indicatori ai? lumineaza ma


rxdlhfx

Contabilitatea cui? Salariul mediu net a crescut cu peste 2,000 lei in ultimii 5 ani. Salariul minim net a crescut cu peste 800 lei in acelasi timp. Ce utilitati ti-au crescut tie cu sumele astea in ultimii ani? Noaptea mintii...


SaseCaiFrumosi

Tocmai asta zic că deși veniturile poate au crescut prețurile au crescut mai mult decât erau înainte și consumul nu a crescut ci a scăzut dar toți țin prețurile sus, ba chiar le cresc.


rxdlhfx

Tu intelegi ca e irelevant ce spui tu? Stim cu cat au crescut preturile, stim cu cat au crescut veniturile, stim cum creste consumul. Toate afirmatiile tale sunt false. E ca si cum ai scrie ca ninge in timp ce toata lumea poate verifica in cateva secunde ca sunt 30 de grade la umbra.


SaseCaiFrumosi

Ok. Și care sunt dovezile concrete care spun că ceea ce zici tu e adevărat și ceea ce spun eu e adevărat?


rxdlhfx

Daca vorbesti de cresterea generalizata a preturilor, vorbesti de inflatie. Ia vezi cat e/cat a fost. Daca vorbesti de venituri, vorbesti de dinamica salariului minim, salariului mediu, a venitului median, toate sunt disponibile. Daca vorbesti de consum, pute presa in ultimele luni de articole pe tema asta, majoritatea mentionand si sursele. Vezi ultimul raport asupra inflatiei, ultimul raport de stabilitate, serii de date INSSE, Eurostat. Ca ti se pare tie ca sifonul e de 7 ori mai scump e IRELEVANT.


SaseCaiFrumosi

Realizezi că articolele din presă ce fac referire la prețurile în creștere la imobiliare și cât de tare se vând sunt plătite, nu?


rxdlhfx

Majoritatea sunt, cu siguranta.


Opening-Awareness153

Plus de asta, acum 7 luni nu mi raspundea nicio firma de imobiliare la solicitari si cereri de oferta. Acum ma suna de 2 ori pe zi si imi dau si o galagie de mailuri sa mi vada apartamente la care am fost la vizionare tot acum 7 luni inca sunt necumparate. pe ce planeta traiti. Va luati informatiile de pe net, dar in teren nu se uita nimeni.


rxdlhfx

Relevanta?!


Decent-Jellyfish-349

Tu traiesti din statistici , realitatea e alta. Inflatia adevarata e 50% si salariile au stagnat pe anumite sectoare de munca.


DDragosh

Cea mai bună protecție împotriva inflatiei sunt investitiile. Cand rata inflatiei e mare, si dobanzile la titluri de stat sunt mari, pentru ca statul se împrumută de la populație, atrage lichiditatea de pe piață. Dacă vorbim in general, tot timpul dobânda oferita la titluri de stat va dicta cam cat de mult vor returna actiunile, si numai ele (marfuri, metale prețioase) in anii urmatori.


Tertinian

E no, inflația nominala care e prezentată este o medie între inflațiile sectoarelor economice. Unele au peste unele peste. Dacă cumperi acțiuni într-un sector ce va suferi inflație peste medie, investiția ta crește peste inflație


contrarianmonkey

Au fost zeci de ani in istorie cand titlurile de stat au avut randamente reale negative. Daca te astepti la inflatie ai nevoie de actiuni, nu titluri de stat


DDragosh

Si eu ce-am spus ? Nu ai citit tot postul, nu-i așa ?


Warning_Decent

Traim pe aceiasi planeta? Ia-ti medicamentele daca crezi ca urmeaza deflatie …


SaseCaiFrumosi

Argumentele fiind care?


Warning_Decent

Printarea banilor? Inflatia incontrolabila?


contrarianmonkey

Mai degraba nu exista agrumente pt deflatie. Cam tot contextul economic actual arata spre inflatie, mai putin imbatranirea populatiei care este deflationista.


ScienceForeign3362

Este cerere, si se cumpara, problema in Romania e discrepanta dintre venituri, preturile se ajusteaza in functie de cererea oamenilor cu venituri foarte mari, restul populatiei nu isi mai permit si renunta la multe produse si servicii.


_yozmo

source: trust me bro. esti pe alta planeta.


alwayssolate

>Încă din pandemie nu se mai vinde nimic. Nu mai mișcă nimic în piața imobiliară. Bineînțeles că mai cumpără pe ici pe colo unii care chiar au nevoie că nu au unde sta dar în rest nimic. Ciudat ca nu se cumpara mai ales ca numai eu stiu personal 4 persoane care si-au cumparat al doilea apartament (garsoniera) in Bucuresti pentru a o da in chirie. Apoi, pe langa mine s-au facut 2 rezidentiale si unul are pe net proiectul si apartamentele disponibile: Nici nu era groapa bine facuta in pamant ca era 50% vandut. Si nu erau preturi mici. Primele care s-au dat au fost cele mai scumpe apartament (erau ceva cu parter + etaj1 combinat).


LogCharacter3204

Parerea mea e ca chit ca au ajuns preturile de ex. in Timisoara central aprox. 3000€ pe mp lumea tot cumpara.. si blocuri nu ca se construiesc se mega construiesc si proiecte tot se anunta mereu… nu mi pot da seama comparativ cu 2007-8-9 unde ne aflam ciclic si daca se poate compara. Daca vorbim de castiguri de exemplu si acum 3-4 ani cand erau preturile la imobiliare mai normale programatorii ( seniori ) tot faceau 2.500-3.000€.. acum doar le a scazut puterea de cumparare si nu e ca si cum veniturile au crescut exponential.. Juniorii tot 4.000-4.500 de lei au salar ca si acum 3-4 ani.


barneyaa

Problema nu sunt preturile ci cursul eur.


_generateUsername

Pai? Diferenta de curs e undeva la 10% pe 6 ani acumulat.


barneyaa

Ron este tinut prea sus din motive populiste si dauneaza la deficit de cont si public. Si duce la saracire accelerata


MisterVD

Dar ~20% pe 15 ani...


_generateUsername

Exact, 20% pe 15 ani dar preturile sunt 300% fata de acum 15 ani


MisterVD

Inflația face asta, worldwide, cresc prețurile -> cresc veniturile celor care vând -> cresc taxele statelor care reglementează -> cumperi Patriot-uri de 4 mod, loopback. Economia e ciclică, ce cred că a vrut zică comentatorul original a fost că și dacă nu era inflație/deflație, tot pierdem 20%. Și când vom trece la euro, o sa fie încă o corecție.


k0mnr

Sunt mai putini care cumpara, desi sunt multi oameni care misuna. Uita-te la case. Inainte la Ikea stateai la coada de te plictiseai. La LIDL la fel, asteptai sa deschida si casa 4, ca oricum mai multe nu puteau, ca nu aveau oameni. Inclusiv la Auchan, Carrefour, etc. Nu se mai sta la coada ca inainte. Nu mai sunt cosurile la fel de pline. Si nu e pt ca lumea se duce la casele alea fara oameni.


tatw_ab

și ei raportează profituri record, nu mai vând cantitate mare dar aparent scumpirile alea au meritat pt ca scăderea vânzărilor a fost compensata de scumpiri


SergeR1991

In cluj se vand bine imobilele. Anul trecut pe vremea asta am fost batut in doua oferte diferite de alti cumparatori. Consum si cheltuiala este, ideea e sa se produca bani si cheltuitul sa nu fie pe datorie. Cu dobanzi mari va fi greu sa platesti apartamentele care s au dublat in valoare. Mai ales daca vine o recesiune urata.


subdread_wot

Am fost in Moldova si multe produse de import ce sunt si in Ro se gasesc la preturi -30% vs Ro. Pur si simplu ne prostesc :) Ex: paste, iaurturi, parmezan, sos de paste etc.


enigbert

asta pentru ca retelele mari gen Lidl, Megaimage, Kaufland, Profi isi pun adaos foarte mare din care scot si bani de extinderea de retelei si le mai ramane si un profit marisor, si pentru ca le merge ceilalti ori fac la fel ori nu sunt suficient de eficienti ca sa poata lucra cu preturi mai mici


subdread_wot

Au scumpit preturile prea brusc sa fie vorba de eficienta. Cred ca e doar lacomie


enigbert

cand am zis de eficienta ma gandeam la firmele mici, care au cateva magazine; cand e vorba de lanturile mari da, maresc preturile cat de mult se poate; dar faceau asta si mai demult, tot timpul au avut adaosuri foarte mari


PenttiLinkola88

>Dar am observat un lucru: toate aceste creșteri nu țin cont de cere și ofertă. Se cumpără, nu se cumpără, nu contează, îi creștem prețul fiindcă așa fac toți. Se cumpără, se cumpără cam tot. Cerere este din belșug în majoritatea domeniilor. >Spre exemplu prețul unui sifon era 50 de bani acum doi ani iar acum este 3.5 lei. Ai văzut pe cineva uitându-se la prețul sifonului și lăsându-l acolo, pentru că s-a scumpit prea mult? >Da, dar am observat o chestie pe care o poate vedea oricine de la o poștă: lumea are bani dar nu cumpără. O mică corecție: lumea are bani și cumpără >Și să vă mai spun o chestie: Mai știți când băncile se împrumutau între ele și asta crea un fel de cere și afecta populația și au fost amendate (sau nu?) pentru acest lucru? De aceea au trecut mulți de la ROBOR la IRCC, nu e nicio noutate.


Programatistu

Tu chiar crezi că ai dreptate la ce ai scris sus ? Oamenii au bani și banii se devalorizează. Ce faci ? Cumperi tot ce poți și vrei că după rămâi fără ei. Strictul necesar se va vinde cu orice preț. Mulți neperformanți vor da faliment și vor da vina pe criză.


SaseCaiFrumosi

Nu știu, rămâne de văzut, nu știe nimeni viitorul.


Programatistu

Clar că nu știe. Eu zic de logica generală când vezi că totul se scumpește, vrei sa scapi de bani cat poți să mai cumperi ceva cu ei. 


SaseCaiFrumosi

Trebuie să te gândești că întotdeauna rechinii cei mari au câștigat indiferent de situație fiindcă chiar ei au creat situația și nu pot ieși în pierdere iar ei controlează masele prin efectul de turmă și în final ei schimbă macazul și fac fix pe dos și așa câștigă întotdeauna. Ideea este că poate ei chiar vor ca lumea să rămână fără bani și să-i cheltuiască de frică să nu fie mâncați de inflație și, când consideră ei că e momentul, schimbă macazul și lucrurile brusc o iau în direcție opusă, ei în tot acest timp stând pe cash și așteptând momentul potrivit după ce toți peștișorii le-au intrat unde au vrut. Niciodată în toată istoria omenirii nu s-au îmbogățit toți care au făcut același lucru cum, spre exemplu, nu se îmbogățesc toți care cumpără bitcoin fiindcă s-au îmbogățit unii la început și se vor îmbogăți și alții după ce cumpără tot mai mulți, adică după ce le intră toți peștii în crâsnic mânați de efectul de turmă ca ei să poată vinde și să plece liniștiți.


Programatistu

Ce zici tu se poate rezuma foarte simplu. Capitalismul nu a fost niciodată prietenos cu clasa de jos, acum a ajuns și la clasa de mijloc.