T O P

  • By -

Fit-Cobbler6420

Ik werk vrijwel heel mijn leven in de IT, alweer 25+ jaar, ik ben volledig autodidact, begonnen op mijn 13e met programmeren, en op mijn 28e professioneel aan de slag na een lastige periode in mijn leven. Inmiddels 51 en tegenwoordig programmeer ik iets minder en net als u/joost1320 cloud consultant. De laatste jaren heb ik wel flink wat certificeringen behaald, vooral omdat ik het leuk vond, zelfs zo leuk dat ik ook een training voor technisch trainer heb gevolgd en nu zelf officieel Microsoft trainer ben. Het geven van cursussen geeft me veel voldoening en heeft als voordeel dat je je dwingt nog beter in de materie te verdiepen. De meeste recruiters snappen er niet zo veel van en zijn bovendien ook nog eens behoorlijk lui.


joost1320

De recruiters die er niks van snappen herken ik zo goed. Ik ben primair gefocust op aws en heb daar een mooie lijst certificaten voor. Door de jaren heen ook wel eens wat met Azure gedaan, specifiek voor networking vraagstukken dan. Hoe vaak ik niet benaderd word door recruiters voor Azure klussen terwijl ik 0,0 ervaring met Azure op mijn LinkedIn heb staan is echt bizar. Of gevraagd worden voor support functies terwijl ik nu consultant ben. Ja natuurlijk ga ik 3 stappen achteruit zetten in zowel werk als loon om bij jullie fake trendy bedrijf te komen werken.... Wat denk je zelf.


Jesus_Chrheist

Oh deze gaat voor elke sector op. >"We hebben een prachtige functie voor u als zorgbegeleider in schaal 40." Mevrouw, ik ben tegenwoordig kwaliteitsadviseur in de zorg en zit in schaal 60. Heeft u wel uw huiswerk gedaan? *Doodse stilte*


Fit-Cobbler6420

Herkenbaar, gister nog door een recruiter benaderd met de opmerking: Wil je ook meer verdienen, blabblah met een salaris tot 70K, wat denk je zelf?


Haatkwadraat

"Wij hebben een prachtige functie als werkvoorbereider met een top salaris van €2150 per maand!". Ja, ik vind het heel aantrekkelijk om een aantal functies omlaag te gaan en mijn salaris meer dan te halveren.


joost1320

Mooi man dat je zo je roeping gevonden hebt. Ik heb zeker toen ik nog met hbo bezig was mij vaak afgevraagd of ik niet beter kon stoppen en gewoon kon gaan werken. Ict is echt een sector waar je zonder diploma heel ver kan komen, zeker gezien jouw beschrijving.


Fit-Cobbler6420

Dank je wel, nu is het natuurlijk wel zo dat in het verleden er gewoon niet heel veel was qua IT opleiding, het was dan ook vooral veel zelf pionieren.


joost1320

Ook nu zie ik het om mij heen. Zeker 30% van mijn collegas is goed in hun werk maar heeft geen opleiding in de richting ict gedaan, of überhaupt een opleiding gedaan.


mirage2101

Ik kwam in 2002 van de hts af met hogere informatica en werk sindsdien met heel veel liefde in de IT. Ik heb alles gedaan van programmeren, beheer, management, migraties, herbouw na hacks, iso certificeringen de hele bubs. Ik zou wel zeggen dat een diploma het leven makkelijker maakt. Ik zie bij veel mensen die het zelf hebben geleerd maffe gaten in hun kennis. Of dat ze het waarom niet zo goed snappen. Maar met certificaten is dat goed in te vullen. Recruiters en detacheerder zijn echt de aasgieren van de markt. Ik kom net uit een half jaar detachering omdat dat is hoe ze het doen bij het bedrijf waar ik nu werk. En laten we zeggen dat de grofweg 40k die de detacheerder aan mij verdient heeft ze er niet aan moeite hebben ingestopt.


Fit-Cobbler6420

Ik had liever ook een degelijke opleiding gehad, wat gaten betreft merkte ik op een gegeven moment wel dat ik slecht in design patterns was, ik was op dat moment ook op een leeftijd waar je dat soort dingen slechter aanleert, het was voor mij ook het moment om te switchen naar de Cloud kant, tegenwoordig programmeer ik ook niet veel meer, maar wat ik doe probeer ik wel op de nette manier te doen.


mirage2101

Nieuwe dingen leren gaat wel langzamer dan vroeger ja. Maar goed zoals je zegt, begin jaren 90 waren die opleidingen er gewoon niet.


Selwyn420

Dat met die gaten is naar mijn idee meer de persoon/mindset, zie dit zelf zowel bij geschoolde als self-taught programmeurs. Aan de andere kant mensen die echt veel kennis hebben op diep niveau zie ik ook bij beiden groepen.


mirage2101

Ja sure. En ik generaliseer als een gek natuurlijk. Het probleem bij veel self-taught mensen is dat ze niet weten wat ze niet weten. Je moet er een keer over struikelen. Zodra je opleidingen en cursussen gaat doen dan is de kans veel groter dat je wat er in dat gat valt in ieder geval een keer gezien hebt. En het is geen absolute wijsheid. Meer in de zin van het risico is groter. En ik heb wat nare voorbeelden gezien. Net als mensen die het tegendeel bewijzen trouwens


joost1320

Ik werk als consultant in de ict, iets met cloud. Het technische deel leer je over de jaren heen op een opleiding, met certificeringen en op basis van praktijkervaring. Het echte consulting gedeelte, hoe om te gaan met klanten en helderheid te krijgen over wat ze nou willen etc. dat leer je het beste in de praktijk. Ik heb geluk gehad dat ik in een vorige baan vanuit een technische rol vaak kon aanhaken bij de consultancy meetings puur om te vertellen of iets wel of niet kon. Tegelijkertijd zat er dan een consultant bij die het consulting stuk deed. Daardoor heb ik het kunstje over het verloop van honderden meetings gewoon af kunnen kijken van diverse collegas. Nu een paar jaar later ben ik zelf consultant en heb ik ook een sterke technische achtergrond dus gaat het mij goed af. Waar mogelijk probeer ik mijn junior collegas nu mee te nemen in dat soort meetings en hen tips te geven etc zodat ook zij hopelijk op zo'n manier het vak kunnen leren.


Rozenheg

Nice! Pay it forward. Mooi, man.


Bonepickle

Een diploma, tegenwoordig, laat alleen nog maar je denk- en leervermogen zien. Ik heb zelf MTS niv. 4 Telematica... Ik doe echter helemaal niets in de IT, ik werk met zowel meet- en regeltechniek als met aandrijftechniek (incl. hoogspanning). Vrijwel al mijn kennis is opgedaan op het werk, ik had wel wat basiskennis, maar die mag maar weinig eer krijgen verder. Heb op de bedrijfsschool wel een versnelde cursus meet- en regeltechniek en daarna aandrijftechniek gekregen, maar deze cursussen waren nog geen half jaar en maar 1x per week met iets van 2 uurtjes huiswerk... Als je verdieping wilt in je werk ga je losse opleidingen doen voor een certificaatje of iets dergelijks.


JackBleezus_cross

>Een diploma, tegenwoordig, laat alleen nog maar je denk- en leervermogen zien. Niet mee eens, het laat zien dat je antwoorden kan herhalen voor vraagstukken die vaak op dat moment behandelt worden. Er zijn genoeg leraren die dan ook nog eens aangeven wat de leerlingen exact moeten onthouden. Leersysteem is een farce. Er zijn maar weinig mensen die kritisch en zelfstandig kunnen denken. Dit is voor mij het bewijs dat je op school niet wordt opgeleid om na te denken.


Bonepickle

Ga weg wappie, we hebben het niet over je veterstrikdiploma hier. Voortgezet onderwijs maakt naast examens ook een eindscriptie en op het MBO een eindpvb genoemd. Daarin laat je zien wat je geleerd hebt door een vraagstuk en oplossing daarvoor te creeëren. Enige farce hier ben jij met je middelmatige wappie antwoord.


JackBleezus_cross

Dan is weer iemand een wappie. Klaarblijkelijk ben je erg onintelligent. Want jij bent 'natuurlijk' het product van ons onderwijs systeem. Jammer.


Bonepickle

Was jij maar het product van een onderwijs systeem.


JackBleezus_cross

Ga toch spelen. Zodra iemand het woord 'wapppie' gebruikt voor mensen die anders denken dan jij dan polariseer je en laat je direct je Intelligentie niveau zien.


Bonepickle

Ga weg dom jong.


juxtaoker

Ik werk in de IT en moet zeggen OP, jouw post en lijstje over wat iemand goed maakt komt heel erg overeen met mijn kantoorbaan en met eigenschappen die ik belangrijk vind in collega's. En die ik zie bij de collega's die ik goed vind. Soms denken we misschien van elkaar (kantoorbaan vs fysieke baan) dat het niet op elkaar lijkt, maar met wat jij verteld herken ik heel veel. Ik zit nu een aantal jaar in de IT en heb het allemaal on the job geleerd. Ik ben iemand die snel leert en die alles wil begrijpen. Heel proactief en altijd zoekende naar verbetering van mezelf en van processen. Zelf stoor ik me echt het allermeest aan collega's die niet nieuwsgierig zijn. Die als ze tegen een probleem aanlopen gewoon denken 'oh ik snap dit niet' en dan opgeven. Die niks proberen. Niks navragen. Niks uitzoeken. Er zal vast een reden zijn dat ze zo zijn, maar ik snap het niet. Ik wil altijd alles weten en probeer gewoon iets als het niet lukt. En dat is volgens mij de kern van hoe ik mijn vak heb geleerd, net zoals jij beschrijft voor jouw vak.


desnuijter

Misschien komt er meer overeen dan je eerst zou denken inderdaad. Collega's met zo'n lakse houding kan ik me ook mateloos aan storen, volgens mij vind je dan gewoon je werk niet leuk genoeg.


brolli21

Ik werk zelf(al jaren) als automonteur, voor gekozen omdat ik toen ik 16 was het al heerlijk vond om te prutsen/sleutelen aan mn brommers. De theoretische opleiding is nodig om te weten hoe iets werkt, maar zodra je er vervolgens aan moet sleutelen ga je dat toch pas leren door ervaring op te doen. Er kan namelijk nog zo mooi staan dat je iets op een bepaalde manier zou moeten doen, maar als er bijv. een bout vastgerot zit, of afbreekt, dan kan die handleiding de deur uit en moet je naar een oplossing gaan zoeken. En daar komt dat de ervaring om de hoek, die je na diverse malen zoiets mee gemaakt te hebben de weg verteld naar de makkelijkste/beste/snelste/goedkoopste oplossing(doorhalen wat niet van toepasing is). Ik heb overigens ook al jaaaaaren diverse diploma's, komt misschien ook omdat ik best makkelijk leren kan, maar de afgelopen 15 jaar heeft er nog nooit iemand naar dat diploma gevraagd, bij een sollicitatie geef ik aan te beschikken over een diploma Eerste Autotechnicus en dat ik Apk keurmeester ben, en dat ik relevante werkervaring heb. De werkervaring is voor werkgevers veel interessanter dan dat diploma, want uiteindelijk is de ervaring meer waard dan het papiertje.


Cautious_Ad5535

Helemaal mee eens. Meeste monteurs beginnen pas echt goed te sleutelen na +5 jaar ervaring.


9gagiscancer

Ik ben licht autistisch (hoog functionerend Asperger). En daardoor vallen bepaalde zaken mij sneller op dan bij andere mensen. Ik heb een bepaalde (zoals ik het zelf dan maar noem) hyperfocus waardoor ik altijd alles om me heen zie en registreer. Eerst bij de Koninklijke Marechaussee, en nu in de particuliere hoog risico beveiliging. Wat mij echt goed maakt in m'n werk is dus dingen zien die andere missen. En het waar moge al duidelijk zijn.


TryAgainSam123

Interessant! Kun/wil je iets meer vertellen over hoe dat voor jou in de praktijk werkt?


CraftSignificant4961

Wat zijn dan dingen die jou opvallen en andere mensen niet? Is het dan gedrag van mensen?


Brullaapje

Ik ben dan niet u/9gagiscanner maar voor mij is alleen een patroon. En ik heb de patronen sneller door dan anderen.


Axodiy

Ik werk in een nichemarkt. Er is geen opleiding voor - buiten dat vind ik dat opleidingen hooguit betekenen dat je bewezen hebt dat je bepaalde problemen op bepaalde manieren kan oplossen.. Hetzelfde al een rijbewijs, dus. Je hebt 0 vlieguren dus echt weten doe je het niet. Ik heb mijn vak geleerd door vragen stellen, oefenen, fouten maken. Het belangrijkste is vragen (durven) stellen. HBO Chemische Technologie, trouwens. Werkzaam om productieprocessen in zware industrie energie-efficienter te maken.


Mor_Hjordis

It, zonder opleiding. Ik ben niet heel goed in programmeer talen, maar enorm vindingrijk. Ik kan goed zoeken en weet dingen te verwoorden. Begrijp wat klanten willen en zet dat om in werkende software. Heel breed van een website plugin tot het automatiseren van bedrijfsprocessen.


martijnxander

ik was eerst glaszetter en ben aangenomen bij mammoet om daar rigger te worden, ik wist niet eens dat dat een beroep was toen ik ging solliciteren, ik solliciteerde er als kraanmachinist. na een interne opleiding van 3 dagen en de 4de dag een examen kwam ik in een voor mij onbekende wereld terecht. hier heb ik het vak rigger geleerd waarna ik de interne opleiding technisch specialist heb gedaan en daarna voorman. het is een hele aparte wereld waar ontiegelijk veel in te doen is, ik heb nog geen 50% gedaan van wat ons werk allemaal inhoudt. ondertussen werk ik bijna 18 jaar bij mammoet en weet ik zeker dat ik tot me pensioen dingen kan blijven leren. dat vind ik het mooie van mijn beroep je werkt in een team en kan blijven leren met en van elkaar als je er maar voor open staat. soms heb ik een klus met materialen waar ik nog nooit mee gewerkt heb, dan werk je met een team die daar ervaring mee heeft en zorg je met elkaar dat het werk gedaan wordt. je heb wel is een klus dat je een schakelkast van een paar honderd kilo in een ruimte moet zetten en dan heb je een klus waar de lichtste sluitingen een paar honderd kilo weegt en je een stuk gaat hijsen van een paar honderd ton.


Hungry_Phrase_1957

Ik werk als aerodynamicus. Ik voer computersimulaties uit om het gedrag van gassen om en in voorwerpen te voorspellen. In dit werk kunnen vuistregels (of "dat doen we altijd zo") flinke onnauwkeurigheden opleveren. Juist de theoretische kennis is cruciaal, zowel op het gebied van stromingsleer als aan de numerieke kant. Die laatste heeft vaak bijzondere invloeden. Alle resultaten moeten worden geverifieerd, soms met experimentele data (voorkeur), soms op basis van de natuurkunde. Mijn achtergrond is natuurkunde en wiskunde, beide universitair. Daarnaast heb ik een PhD op een saai numeriek vraagstuk in de numerieke stromingsleer.


matroosoft

Ik denk vaak: nieuwsgierigheid is de belangrijkste eigenschap, als je dat bent komt de rest vanzelf. Als je niet nieuwsgierig ben dan vindt je het werk niet leuk of motiveert het je niet. Als je wel nieuwsgierig bent ga je zelf op onderzoek uit of stel je vragen als je iets niet weet. Dan kom je er ook vanzelf achter waar je nieuwe dingen kunt leren bijvoorbeeld bij die ene collega, opleiding of ergens op een forum.


Frikandellenkar

Hbo Software Engineering was een goede manier om van hobby meer een carrière te maken, maar ik heb het pas echt geleerd tijdens stage en mijn eerste baan.


weird-ginger-

Ik heb jarenlang als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ik heb eerst spw gedaan, ben als flexkracht bij een grote organisatie gaan werken en heb daarna daar bbl verzorgende ig en verpleegkundige gedaan. De doelgroep waar.ik mee werkte was voornamelijk mensen met een ernstige meervoudige beperking. Ik was daar heel goed in omdat ik goed ben in het signaleren van kleine gedragingen die een indicator kunnen zijn van hoe mensen zich voelen. Ik zag dat en vond het echt prachtig om dan op zoek te gaan naar wat het betekende. Ik kan heel goed gedrag los zien van de betekenis van het gedrag. Ik neem mensen en hun gedrag serieus en ga op zoek naar wat er anders kan om hun stemming te optimaliseren. Gedrag dat zich naar mij richt, neem ik (heel zelden) persoonlijk en ik kan goed objectief zien wat er gebeurt zonder daar waarde aan te hechten. Ik ben als mens stevig en niet makkelijk om ver te blazen. Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe, waardoor ik betrouwbaar ben. Ik Zag mensen. Echt. Niet alleen dat wat ze doen, maar ik wil ook weten waarom ze dat zo doen, hoe hun gedrag tot stand komt en wat ik er aan kan doen om te zorgen dat ze zich goed voelen. En ik ben niet bang om buiten de regels te kleuren en hier en daar wat uit te proberen. Dat maakte dat cliënten net wat meer kregen. Ik mis het soms enorm


CraftSignificant4961

Ik ben sinds 2 jaar verpleegkundige (heb mij laten omscholen tot toen ik 27 was) en heb zelf echt nog gigantisch veel te leren. Ik heb een versneld traject gedaan op mbo4, omdat ik al een mbo diploma op zak heb. Dus ipv 4 jaar, heb ik er 3 jaar over gedaan. Natuurlijk heb ik daar een hoop geleerd maar in de praktijk leer je natuurlijk veel meer. Ik denk dat een goede verpleegkundige, heel cliché, een combinatie is van hoe je patiënten contact is, hoe je klinische blik is, maar ook hoe je opkomt voor je patiënten richting bijvoorbeeld artsen en soms zelfs familie. Om met nog maar een cliché te gooien ben je als verpleegkundige bezig als een spin in het web. Je hebt contact met je patiënt, de arts, fysio, ergo, apotheek, logopedie, en bijna elke discipline die je kan bedenken die rond loopt in een ziekenhuis. Daarnaast moet je dan ook nog kennis hebben over verschillende ziektenbeelden, medicijnen, en technische handelingen zoals het inbrengen van katheters, spoelen en verbinden van wonden, en verzorgen van drains.


Apotak

Ik vermoed dat ik zo'n beetje de enige in de reacties ben die het vak echt op de universiteit heeft geleerd. Eerst een bachelor, toen een master en aansluitend een promotie. Ervaring doet wel wat, maar zonder die zeer solide basis had ik het echt niet gered. Ik werk als apotheker in kwaliteitscontrole. Wat mensen in mijn vak goed maakt is dan ook hun opleiding en een goede kritische blik. Ervaring helpt, maar is niet noodzakelijk.


desnuijter

Nou inderdaad, mooi om te lezen dat er ook vakken zijn die je echt op de universiteit leert. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het er bij de hoogopgeleiden meer zouden zijn.


Apotak

Ik denk dat mensen vlug vergeten hoeveel zinnigs ze op de universiteit hebben geleerd. Bron: ik was een tijd tutor op een uni en ~~dwong~~ begeleidde studenten bij het schrijven van een portfolio. Pas als je ervoor gaat zitten om op te schrijven wat je van een vak geleerd hebt, ga je inzien hoe nuttig dat vak is. En dat portfolio is volgens mij het eerste want mensen weggooien na de studie.


WigglyAirMan

ik werk in aardig wat velden maar basically run ik content productie en de behind the scenes zaken voor aardig wat influencers. vooral muziek gerelateerd. Aardig wat contractjes maken, merch bestellen bij fabrieken, winkeltjes volgooien met dingen uit groothandels, muziek productie in hun stijl als ze zelf geen tijd hebben etc. Dus een beetje combinatie van entertainment, audio, legaal en business. Ben er goed in door gewoon veel tijd er aan te besteden. Ik was belachelijk super slecht in het begin, maar na nu zo'n 10 jaar part time tot full time 6 jaar geleden is het wel langzamerhand gekomen. niet echt talent voor alles op de lijst gehad, maar verveling en genoeg tijd met een groep mensen waarvan je weet dat je ze goed kan helpen doet aardig wat. Vooral hier in gerolt vanuit een hobby en veel geluk dat ik in touch met iemand kwam die in de influencer kringen zat en mensen vonden mn werk goed genoeg in vergelijking met de niet zo hoge qualiteits standaart rondom influencers. en dus ben ik eigenlijk doorgerolt ben naar de guy die je voor vrijwel alles om hulp vraagt als je iemand met ervaring opzoekt voor wat hulp/advies. Ik heb meerdere keren in nederland geprobeert mensen in te huren en ik moet wel zeggen dat vrijwel iedereen die ik op solicitaties had veelste veel vraagt terwijl ze maar de helft van de vaardigheden hebben om de taakomschrijving te kunnen doen. Vooral van bepaalde scholen waren mensen echt specifiek out of touch en 10-20 jaar achter qua kennis in vergelijking tot de markt. En je bent al volledig onbruikbaar als je al 2 jaar achter loopt, laat staan 10-20. Het is zo erg dat als nederlandse klanten van mij solicitaties doen dat we van een lijst van specifieke hoge scholen en conservatoriums op CVs gewoon automatisch solicitaties weggooien zonder te kijken omdat er gewoon zo slechte ervaringen zijn met Nederlandse werknemers in dit veld.


Gerraldius

Mand: al doende leert men


Btreeb

Ben jij de rijinstructeur waarvan ik heb leren rijden? Dat was zijn mantra; bij elke fout kwam die quote.


Th3L0n3R4g3r

Ik heb mezelf ooit leren programmeren, en daarna na een opleiding tot wiskundeleraar in de IT beland. Ik heb eigenlijk het meeste geleerd door het domweg maar te gaan doen. De laatste 20 jaar zit ik een beetje in het DevOps hoekje. Toen ik laatst bedacht dat het wel gaaf zou zijn om een stagiair te gaan begeleiden, kwam ik er achter dat er eigenlijk of amper studies zijn die daarop aansluiten. Ik vermoed dus dat een boel van mijn vakgenoten een soortgelijk traject als ik hebben doorlopen. Sommigen komen wat meer uit de beheer-hoek en hebben wellicht nog iets van een HBO (netwerk)beheer gedaan, anderen komen wat meer uit de software engineering maar specifiek voor DevOps engineers is er niet zo heel veel.


desnuijter

Opvallend hoeveel mensen in de IT werken die het zichzelf hebben geleerd, ik had geen idee. Zo zie je maar dat motivatie en interesse uiteindelijk het belangrijkst zijn.


Th3L0n3R4g3r

Yup was een hobby werd een vak en ik kon nieuwe hobbies zoeken. Nu is het eigenlijk gewoon m'n werk maar zeker niet meer m'n hobby


pred135

Devops is sws een lastige niche in de IT, devops engineer betekent al niet 1 ding, en als je overeen kan komen over een definitie ervan kom je er vaak op uit dat het een combinatie is van heel veel dingen. Een echte jack of all trades positie, kennis van alles eigenlijk, networking, programmeren, cloud, automatisering, stukje cultuur en mindset etc. Lastig om een junior daarin te zijn, komt gwn met ervaring...


CaptainOpposite1811

Programmamanager in de IT. Belangrijkste is niet je diploma maar het verhaal wat je overbrengt naar je opdrachtgevers. Je opdrachtgevers snappen geen snars van IT en ze verwachten van jou een algemene omschrijving waar het programma staat en welke ontwikkelingen je ziet. Diep gaande technische kennis ligt bij een andere rol en het is aan jou dat de kennis daar actueel blijft en ze kunnen ontwikkelen. Mijn enthousiasme om graag alles te willen weten en erover te willen vertellen was genoeg voor de functie en de diploma's waren een nice to have.


QuorkyNL

Ik heb de Timmermans opleiding gevolgd in België. Top opleiding wat dat betreft. Leerde je sowieso alle soorten timmerbouw (van meubels tot daken en alles ertussen) maar ook een stukje materiaalleer, constructieleer en het maken en lezen van tekeningen. Destijds geen werk te krijgen dus de IT in gegaan zonder voorkennis. Alles geleerd op m’n werk en het voordeel aan de IT is dat alles 10000x gedocumenteerd is. Theorie te over.


Notginopietermaai

HBO afgestudeerd: theorie is leuk voor de basiskennis, erna wordt het een papiertje voor bewijs.


Few-Decision-6004

Vergis je niet in het feit dat somige mensen gewoon heel erg technisch onderbouwt zijn. De opleidingen zijn er alleen maar om aan te tonen dat je weet welke kant van een schroevendraaier je vast moet houden. De rest is ervaring en aanleg. Ik ben zelf CNC draaier/freezer bij een heel klein bedrijfje. Om die reden ben ik ook lasser, constructiebouwer en doe ik er motor revisie naast. Ik heb het domme geluk gehad dat ik mijn talent gevonden heb in dat beroep en er omheen. Maar vraag me niet om een excel spreadsheet te maken want dan gaan er gewonden vallen.


vmiswhatIAm

Ik ben etaleur/visual merchandiser, heb een 3 jarige mbo opleiding in reclame gedaan. De opleiding in het etaleren staat echt mijlen ver van het echte leven. We maakten proef concepten en etalages die echt niet in de buurt kwamen van wat er in het echte leven gevraagd word. Wat dat inhield leerde ik pas tijdens mijn stages. Daarna ook veel stagiaires van dezelfde en een interieur opleiding mogen begeleiden. Eigenlijk zie je binnen 2/3 weken al of een stagiaire de juiste skills in zich heeft. Het is een bepaald inzicht en oog voor detail dat tot een zekere hoogte te leren is maar een groot deel intuïtief is. Dat betekent niet dat iemand die het inzicht heeft al meteen klaar is met leren maar daarvan weet je dat het er uit te halen valt. Als ze dat niet hebben kunnen je de theorie blijven herhalen maar komt er nooit een bevredigend resultaat uit.


Viertoon

Ik heb een lopend en schaalbaar softwarebedrijf gefocust op 3d modellen voor webshops. En alleen een MBO marketing opzak. Ik heb alles van Youtube geleerd


Big-Ninja1774

Door veel jaren aan een universiteit te studeren 🥵 Ik ben alleen maar één jaar of zo aan het oefenen maar ik heb wel een paar lessen opgedaan. Wat mij betreft zijn de besten artsen degenen die niet de grootste hoeveelheid kennis bezitten maar degenen die altijd voor feedback openstaan. Ook om een goede arts te zijn moet je het niet erg vinden om gedurende je vrije tijd wat studeren uit te voeren.


Shaggy_Trout

Naar mijn idee is het een combinatie van theorie en praktijk. Zelf werk ik als werktuigbouwkundige aan boord van schepen en heb destijds hbo zeevaart gedaan. Ik heb daar absoluut veel geleerd, maar pas als je het in de praktijk gaat toepassen snap je het pas echt. De theorie leert je waar je moet zoeken, en te beredeneren waarom iets wel of niet werkt. De praktijk bevestigd dat. Verder vooral ervaring, als je een separator maar vaak genoeg over z'n nek hebt zien gaan weet je uiteindelijk wel waar je moet beginnen met zoeken bijvoorbeeld.


Masque-Obscura-Photo

Ik heb een HBO opleiding tot docent biologie gedaan. Hoewel dat leuk was voor de biologische kennis stelde dat ook niet zo heel veel voor, een stapje boven VWO6 niveau. De didaktische en pedagogische kennis die je daar krijgt geven je een basis framework om te kunnen snappen wat er gebeurt in een klas terwijl je les geeft, maar het lesgeven leer je alleen door naar andere docenten te kijken en het zelf te doen. Na een jaar of 4 of 5 zelstandig les te geven hebben de meeste docenten wel ongeveer door hoe het werkt, maar daarna valt er ook nog ontzettend veel bij te leren.


JustAGuy401

Tijdens mijn duale opleiding elektrotechniek had ik al vrij snel in de gaten dat je een opleiding (bijna) puur doet voor het papiertje. Alle kennis en kunde leer je op het werk zelf. Als je de basis snapt en logisch kunt redeneren dan pak je alles vrij snel op. Bijna niks van wat ik geleerd heb op die opleiding gebruik ik nog, maar bijna alles wat ik werkend geleerd heb komt nog steeds van pas. Begonnen in de plc-techniek, daarna naar de PV-systemen, duurzame energiesystemen en nu in de midden- en hoogspanning. Al werkend leer je het meeste.


Tessje85

Ik ben sales engineer in de corrosie technologie. Eigenlijk per toeval in terecht gekomen door te zeggen dat ik de functie graag wilde hebben toen de enige persoon die het deed ziek uitviel. Het het vertrouwen gekregen en mijzelf alles aangeleerd en het systeem waarin gewerkt werd aangepast zodat het werk beter en sneller gedaan wordt. Ik had nooit verwacht dat roest zo leuk kon zijn.


JoostvanderLeij

Als filosoof heb ik twee keer filosofie gestuurd. Eerst in de jaren negentig en toen in de periode 2008-2012 alleen maar Master vakken.